NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
28. Slobodna odluka da se živi po blagodati – objašnjenje na pričama i primerima.
 
Žurim da Vam pošaljem još nekoliko redova o onome što sam već govorio.
Od onih koji su dobili blagodat ali joj nisu omogućili da deluje u njima nego su je zanemarili, na Sudu Božijem najpre će se uzeti dar blagodati, a zatim će biti bačeni u najcrnju tamu. To je otkrio Spasitelj u priči o slugama (Lk. 19, 11 i dalje). Svim slugama data je po kesa srebra: i blagodat se daje svima jednako. Ali jedan je na tu kesu zaradio još deset, drugi je zaradio pet, a treći – ništa: zavio ju je, kaže, u maramu i sklonio. To znači da se prvi najviše potrudio da bi bio prožet blagodaću, drugi se potrudio upola toliko, dok je teći zanemario dar i uopšte se nije potrudio da bi raspalio blagodat u sebi. Nagrada je data prema trudu oko sticanja blagodati ili prema unutrašnjem prosvetljenju pod dejstvom blagodati. Poslednji u tom pogledu nije učinio ništa, zato je od njega uzeto i ono što mu je u početku tako velikodušno bilo dato.
Vidite li kako se stvar odvija i kako se završava?! Mi smo kršteni i svi smo dobili po kesu srebra – blagodat Duga Svetoga. Ova blagodat, kao što sam već spominjao, najpre sama deluje u nama, dok još nismo dostigli potreban uzrast. Kad ga dostignemo, ona je takođe u svakom trenutku spremna da deluje u nama, ali ne deluje, nego čeka da je mi slobodno i sopstvenom voljom prihvatimo, da sami poželimo da deluje u nama. Čim to zatražimo, ona istoga časa opet počinje da deluje, podstičući nas, usmeravajući i dajući nam snagu. Blagodaću ćemo biti prožeti u onoj meri u kojoj je tražimo i trudimo se oko toga što tražimo. A ako ne zatražimo i ako se ne budemo baš oko toga i u tom smislu potrudili, ona neće sama početi da deluje u nama, protiv naše volje, jer to bi bilo nekako nasilno. Bog je čoveku dao slobodu i neće da je naruši, neće da protiv njegove volje ulazi u njega i deluje u njemu. Ako čovek sam, sopstvenom voljom, poželi da se prepusti delovanju Božijem, onda će i Bog svojom blagodaću početi da deluje u njemu. Kada bi sve zavisilo od Boga, onda bi svi u trenu postali sveti. Jedan tren Božiji – i svi bi se izmenili. Ali takav je zakon, da čovek treba sam da poželi i da zatraži – i tada ga blagodat više neće napustiti, samo da joj on ostane veran.
Setite se Spasiteljeve priče o blagu sakrivenom u polju i o čoveku koji traži dragoceni biser (Mt. 13,44-46). Jedan je našao blago u polju, pa je otišao i prodao sve što ima da kupi to polje. Potom je svakako iskopao blago i obogatio se, mada to nije spomenuto. Polje to je naša duša; blago skriveno u njemu je blagodat koja je tu pohranjena kroz sveto Krštenje. Onaj deo priče kada čovek otkriva blago označava trenutak kada hrišćanin postaje svestan da je u njemu skrivena dragocenost koja se ni sa čim ne da uporediti – blagodat Duga Svetoga. Sve je prodao – to znači da je žrtvovao sve što je imao i što mu je bilo drago, samo da bi stekao to blago, tj. da bi blagodat skrivenu u sebi probudio i izneo je napolje.
Drugi je bio trgovac dragim kamenjem. Saznao je da negde postoji biser kome nema ravnog, ali u mestu u kome je živeo nikome nije bila poznata njegova vrednost (ovo ja od sebe dopunjavam). Trgovac je želeo da ga dobije, pa je takođe sve svoje prodao i kupio ga. I on se naravno obogatio. A taj dragoceni biser je slika blagodati Božije koja je u nama skrivena i koju ne spoznajemo dok je ne postanemo svesni. Ko je postane svestan, taj odmah spozna da ne postoji ništa dragocenije od nje. Zato on uz potpunu samopožrtvovanost ostavlja sve drugo i ustremljuje se na rasplamsavanje te blagodati u sebi.
Iz ovih priča vidite šta se zapravo od nas očekuje. Očekuje se da 1) postanemo svesni prisustva dara blagodati u sebi; 2) da razumemo njenu vrednost za nas, koja je toliko velika da je dragocenija od života, jer bez nje ni život nije život; 3) da svim srcem poželimo da usvojimo tu blagodat i da joj se predamo, ili, što je isto, da u svoj svojoj prirodi budemo prožeti njome, da se prosvetlimo i osvetimo; 4) odlučili smo da to zaista učinimo, da bismo zatim 5) izvršili tu odluku, ostavljajući sve drugo ili odrešivši svoje srce od svega drugoga i predavši ga u potpunosti svedejstvu blagodati Božije. Kada učinimo u sebi tih pet koraka položen je temelj našeg unutrašnjeg preporoda, posle koga će, ako nastavimo da delujemo u istom duhu, unutrašnji preporod i ozarenje dalje napredovati – brže ili sporije, u zavisnosti od toga koliko se trudimo i, što je glavno, u zavisnosti od našeg samoodricanja i samopožrtvovanosti.
Setite se šta sam Vam govorio o onoj guvernanti koja se iznenada preobratila i koja se kasnije upokojila kao mati Magdalina u Jeleckom ženskom manastiru? E, kod nje se sve to dogodilo. Kada je krenula, ona se više nije obazirala natrag, nego je išla sve dalje i dalje, sve brže i brže, i došla je do stanja ognjene blagodati. Blagodat Božija ne gleda na to kakav je ko bio dok je nije poželeo, nego čeka samo tu želju. I istog časa započinje svoje delo, kako kod svete velikomučenice Ekatarine, tako i kod Marije Egipćanke koja je dotle živela potpuno neispravno. Koliko je i kod nas u Rusiji onih koji hitaju tim putem – znanih i neznanih, muškaraca i žena, udovica i devojaka! Blažene i preblažene duše! Blaženi Avgustin je dugo bio u okovima neduhovnog života, mada je znao za duhovni i želeo ga je. Šta mu je pomoglo da raskine te okove? Priča koju je čuo o svetom Antoniju Velikom, kako sija od blagodati, a nije učen nego sasvim prost čovek. Kada je to čuo zavapio je: prosti ljudi nas pretiču i ostavljaju pozadi sa svom našom učenošću i ugledom među ljudima. I istoga trenutka prelomio je u sebi, pa je sa žarom pošao istim onim putem kojim je išao sveti Antonije.
A mi? Hoćemo li se predomišljati i odlagati to iz dana u dan?! Neka Vas Gospod blagoslovi Svojim prosvećujućim blagoslovom.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *