NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
15. Kako sveti slušaju naše molitve. Dodatak o molitvi.
 
Veoma mi je drago što Vam se dopalo moje izlaganje o toj stihiji. Zapamtite to dobro i uvek imajte u mislima. Videćete koliko će Vam koristiti. Koliko stvari ona objašnjava i koliko nam utehe donosi! Vi ste verovatno bili u prilici da čujete pitanje – kako sveti čuju naše molitve, ili ste možda i sami sebi postavljali to pitanje. Tražeći odgovor svi nešto objašnjavaju i objašnjavaju, a pitanje i dalje ostaje otvoreno. Po mome, ako postoji takva stihija, kako bi svetitelji mogli da ne čuju naše molitve? Vi znate kako radi električni telegraf? U Peterburgu na primer pokrenu određeni aparat i u istom trenutku to se odrazi na sličnom aparatu u Moskvi, tako što stigne poruka sa istim značenjem sa kakvim je poslata. Kako se to događa? Tako što su u pitanju aparati iste vrste i što ih sjedinjuje tanka žica koji je između njih postavljena. Rad takvog telegrafa je kao naša molitva. Mi i sveti smo kao dva aparata iste vrste; sredina u kojoj prebivaju sveti i koja okružuje naše duše – to je provodnik. Kada se istinska molitva – srdačna – pokrene u duši, ona po toj stihiji, delujući na nju, kao zrak svetlosti proleti do svetih i kaže im šta hoćemo i za šta se molimo. Između naše molitve i njenog uslišenja ne postoji međuprostor – potrebno je samo da molitva ide iz srca. Ono je naš telegrafski aparat za nebo. A one molitve koje ne idu iz srca, nego samo iz glave i sa jezika, ne daju svetlost koja ushodi na nebo i ne čuju se tamo. To uostalom i nije molitva, nego samo njen privid.
Možda to niste primetili, ali opisali ste opitnu potvrdu toga o čemu govorimo. Pišete da ste se usrdno pomolili i da ste se istoga časa umirili, jer ste dobili unutrašnje uverenje da ćete biti pošteđeni onoga što Vas je pritiskalo; a zatim se to stvarno i dogodilo. Eto, vidite da je tačno moje poređenje telegrafa i srdačne molitve, koja se po toj stihiji nevidljivo sprovodi ka nebu. Iz Vašeg srca pošao je otkucaj ili zrak ka nebu, a po istoj toj liniji ili istim takvim zrakom sa neba je do Vašeg srca stigao odgovor na ono što Vam je bilo potrebno. Tako uvek biva sa svim molitvama koje ishode iz srca. Ispunjavanje takve molitve ne usledi uvek istoga časa, ali uslišena biva odmah.
Ne mogu dovoljno da se naradujem što je tako bilo i sa Vama. Daj Bože da Vam i češće bude tako. Setite se kako ste se molili i uvek se trudite da se molite tako, da bi molitva išla iz srca i da ne bi bila proiznošena (izgovarana) samo jezikom ili umom.
Ako tako uredite, to će Vam biti ujedno i praktično rešenje pitanja kako da postupate da biste živeli u duhu. Jer takva molitva je život duha. Duh prebiva u Bogu i sjedinjen je sa Njim, i u tome je sva sila njegovog života. Znajte da duh živi samo onda kada se čovek moli onako kako ste se Vi pomolili. Kada takve molitve nema, to znači da je on zamro, ako nije i sasvim ugušen.
Neću kriti od Vas, da iako ste se pomolili tako, teško da ćete moći uvek tako da se molite. Takvu molitvu daje Bog ili je podstiče anđeo čuvar. I ona dolazi i odlazi. Iz toga ipak ne sledi da nam je dozvoljeno da ostavljamo molitvu. Ona dolazi kada se neko trudi, a ko se ne trudi, njemu ne dolazi. Vidimo da su se sveti oci mnogo trudili na molitvi i da su tim trudom zagrevali molitveni duh u sebi. U svojim delima ostavili su nam zabeleženo kako su stizali dotle. Sve što su oni na tu temu rekli čini nauku o molitvi koja predstavlja nauku nad naukama. Dođi će vreme pa ću da prođem sa Vama tu nauku, a sada sam je samo u prolazu dotakao. I još da dodam: nema ničeg važnijeg od molitve. Shodno tome, nad njom se treba i potruditi usrdnije nego nad bilo čim drugim. Daruj nam Gospode usrdnost u takvom trudu.
Vaše smirene misli o sebi i osećanja su anđeoski. No, kako su anđeli savršeni i svetli! A oni su potpuno smireni, smireniji od bilo kog čoveka. Smirena duša je uvek svetla. Pomračenje duše počinje onda kada ona počne mnogo da misli o sebi, jer je to delo mračnih sila. Neka Vam Gospod daruje da nikada ne izgubite takva osećanja, kako biste uvek bili u svetlosti.
Evo opet smo skrenuli sa svoga pitanja. Strpite se još.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *