Srpski patrijarh upozorio carigradskog da ne mogu svaka nova država i nacija dobiti svoju crkvu

U pismu koje je patrijarh poslao pre početka arhijerejskog sabora Carigradske patrijaršije navodi se i bojazan primene tog principa na raskolničku makedonsku crkvu

___________________________________________________________________________

Patrijarh srpski Irinej uputio je pismo patrijarhu carigradskom Vartolomeju u kome ukazuje da bi uvođenje principa davanja autokefalnosti novonastalim državama, odnosno nacijama, predstavljalo opasnost po jedinstvo pravoslavlja u svetu.

Takav princip, kako je na više od 10 stranica obrazložio poglavar SPC, direktno može narušiti jedinstvo pravoslavne crkve.

U pismu koje je patrijarh poslao pre početka sabora u Carigradu navodi se i bojazan primene istog principa na raskolničku makedonsku crkvu.

Patrijarh srpski se usprotivio stvaranju uslova da praktično svaka novonastala država može tražiti svoju crkvu, piše „Blic“.

Istakao je da je davanje autokefalnosti na taj način kršenje kanonskih i istorijskih prava Crkve.

Arhijerejski sabor carigradske Patrijaršije — Sinaksa — trebalo je da se završi pre dva dana, ali je potrajao duže nego što je planirano, zbog glavnog pitanja — priznati ukrajinsku crkvu ili ne, preneo je Tanjug.

Osim pitanja da li će nepriznata crkva u Ukrajini, koju ne smatra samo Moskovska patrijaršija raskolničkom, ipak dobiti autokefalnost, na zvaničnom dnevnom redu su i tačke koje se direktno tiču i Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Fakti

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *