SRPSKE SLAVE I VERSKI OBIČAJI

 

SRPSKE SLAVE


 
SVETI APOSTOL I JEVANĐELIST LUKA
31. oktobar
 
Sveti apostol i jevanđelist Luka, rođen je u Antiohiji, i bio vrlo obrazovan. U mladosti je izučio grčku filosofiju, medicinu i živopis. U vreme delatnosti Gospoda Isusa na zemlji, sveti Luka je, u Jerusalimu, video Spasitelja licem u lice, čuo njegovu spasonosnu nauku i poverovao u nju. Ubrzo je uvršćen među sedamdeset apostola i poslan na propoved, a na putu za Emaus video vaskrslog Gospoda (Lk. 24). Po silasku Duha Svetoga na apostole, Luka se vratio u Antiohiju i tamo radio sa apostolom Pavlom s kojim je putovao u Rim obraćajući u veru Hristovu neznabošce i Jevreje. Na molbu hrišćana napisao je Jevanđelje oko 60 godine. Po smrti apostola Pavla, Luka je propovedao Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji i Makedoniji. Živopisao je tri ikone Presvete Bogorodice i ikone svetih apostola Petra i Pavla. Zato se sveti Luka smatra osnivačem Hrišćanskog ikonopisa I u dubokoj starosti nastavio je da putuje i propoveda i Liviji, Gornjem Misiru i Grčkoj i da ljude obraća hrišćanskoj veri. Napisao je i Dela apostolska i to posvetio Teofilu, knezu Ahaje. Imao je 84 godine kada su ga neznabošci stavili na muke, a potom obesili na jednu maslinu u gradu Tebi. U vreme cara Konstancija mošti ovog svetitelja prenete su u Carigrad.

4 komentar(a)

 1. Ljupka Dimitrovska

  Igumanija manastira Vavedenje u Beogradu, na instagramu veli da postoji pravilo, prema kojem se jaja upravo na Veliki Petak NE farbaju. Dalje ne kaže koje je to tačno pravilo pa Vas molim da razrešite ovu nedoumicu, s obzirom na to da svi čitav život jaja farbamo na Veliki Petak. Hvala.

 2. Da li neko moze da mi objasni zasto se vece pre Svetog Vasilija slavi kao srpska nova godina
  Po meni Srpska Nova godina ne postoji vec je to nesto sto su Srbi izmislili

 3. Može li tačnije pojašnjenje, zašto ovaj dan nazivamo i Ivanjdanom?
  Blagodarim.

 4. Daliborka

  Imam pitanje sin mi napunio godinu dana usao u drugu godinu sad cujem od svekrva da mi nece niko krstiti dete jer mora da je neparan broj znaci da cekam 3.rodjendan al imala zelju sad u drugoj godini jer sad tek smo u mogucnosti nazalost nije mi se ispunilo zelja do 40 dana molim odgovora jer nezelim da gresim

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *