NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, SPC, TRAGOVI U VREMENU » SPC traži uvid u prepisku pape Pija Dvanaestog i Stepinca za vreme NDH

SPC traži uvid u prepisku pape Pija Dvanaestog i Stepinca za vreme NDH

Završetkom dvodnevnog sastanka u Podgorici stavljena je tačka na radna zasedanja mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije koja razmatra ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Članovi komisije sastaće se još jednom u Rimu, 12. i 13. jula, kada će sumirati dosadašnji rad. Usaglašeni zaključci, ako ih bude bilo, poslužiće papi Francisku u donošenju odluke o proglašenju Alojzija Stepinca za sveca.

Očekuje se da će predstavnici SPC tom prilikom zatražiti da razgovori o Stepincu budu nastavljeni, pre svega jer našim istraživačima i dalje nisu otvorena vrata vatikanskog arhiva, uprkos obećanju pape Franje da će to biti omogućeno.

Naši istoričari su, između ostalog, zatražili uvid u prepisku pape Pije Dvanaestog i Stepinca za vreme NDH-a. Takođe, značajna su i pisma koja je u Vatikan slao papski izaslanik Markone.

Upućeni tvrde da je bez ovih dokumenta veoma teško steći pravu sliku o ulozi kardinala Stepinca u ustaškim zločinima u NDH-a.

Na sastanku u Podgorici, održanom u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, članovi komisije su razgovarali na temu: „Nadbiskup i kardinal Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960“.

Iako je najavljeno da će ovaj susret biti jedan od najmirnijih, za predstavnike Hrvatske biskupske konferencije ovaj deo Stepinčevog života veoma je važan jer na njemu grade priču o navodnom mučeništvu ovog nadbiskupa, koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, kao i na gubitak građanskih prava.

Stepinac se tokom procesa uglavnom branio ćutanjem.

Kao i na prethodnim sastancima, moderator sastanka u Podgorici bio je otac Bernard Ardura, predsednik Papskog odbora za istorijske nauke.

SPC su predstavljali: mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan i ambasador Darko Tanasković, stalni predstavnik Republike Srbije pri Unesku. Svi oni su stalni članovi komisije, a osim njih argumente naše delegacije iznosili su istoričari: Ljubodrag Dimić, Milan Koljanin i Radmila Radić.

Hrvatsku biskupsku konferenciju su predstavljali: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski monsinjor Ratko Perić, kao i Jure Krišto i Mario Jareb, naučni savetnici sa Hrvatskog instituta za povijest, dok je biskup požeški dr Antun Škorčević bio opravdano odsutan.

 

Izvor: http://fakti.org/orthodox-point/svetosavlje/spc-trazi-uvid-u-prepisku-pape-pija-dvanaestog-i-stepinca-za-vreme-ndh

4 komentar(a)

 1. Ima li sve to smisla.Možda ima,a možda i ne.Da li su odabrani dobri i kompetentni članovi našeg tabora.Vjerojatno da,a isto tako možda i ne.Radi li se o tzv. snishodljivosti,ikonomiji,solomonovoj mudrosti,trpeljivosti,ljubavi,oprostu,sabornoj odluci itd.itd.itd.Odgovor je možda da,ali možda i ne.Čini mi se da je Vatikan u jednoj osjetnoj prednosti ,bar što se tiče donašanja te i takove odluke.Pitanja,pristup i značaj tog problema na relaciji RKC i pravoslavlja odražava svu razliku kako po formi,a tako i u suštinu,takoreći zadire u temelje vjere .Ukoliko odluka bude na strani Vatikana,to će biti posljednji čavao na lijesu ekumenizma na ovim prostorima.Da,treba razgovarati,bezkompromisno,imajući na umu prvenstveno nevine žrtve i patnje pravoslavnog življa koji je postradao.Bojim se za nekakvi kompromis,treće rješenje,a u ime lažne pravde,lažnog jedinstva .Sve je moguće…

 2. pravoslavni

  Pa ako gospoda iz vatikana smatra da je
  svetac neka daju pisma i prepiske pa ce se lepo videti,zamislite da se recimo zivot pravoslavnih svetitelja krije…ne,nego i najmanja recica koju je izrekao ili misao se zapisivala i obelodanjivala,istina se ne krije…uostalom ne treba se uzbudjivati oko ovoga jer Bogu je sve znano samo neka oni kriju…

 3. Nekako se ne znam izraziti a i moje misljenje je suvisno al eto nesto mi krivo, Mislim da je steta sto pravoslavna crkva mora gubiti vrijeme i energiju na takve stvari. Nek proglase sta hoce to je na njihovu dusu.
  Neka bude Bozje volja.

 4. Princ Mishkin

  Mozda nekog zanima da procita:“Tajna istorija jezuita“…milsim da je „dobro stivo“ kad se razmislja o Alojziju Stepincu i onima koji hoce da ga predstave SPC i nasem narodu za svetitelja…nije da Srbi ne znaju ko je on, ali se mozda svi ne mogu dosetiti jezuitskih lazi i spletki po celom svetu…ma mi smo samo KAP U MORU KRVI PROLIVENE….ali to je nasa SRPSKA krv koju mi branimo… svedoceci protiv gnusnog zlocinca A.S.
  Princ M.

  https://www.dropbox.com/home/svetosavlje

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *