NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Crkva, ostale vere, pokreti i organizacije » SPC i RZPC

SPC i RZPC

Pitanje:
Blagoslovite oče, Pišem Vam jer postoji nešto što me muči već dosta vremena. Imam 26 godina i u našoj Pravoslavnoj veri sam počeo da se uzdižem i dosta čitam tek nekih poslednjih 3-4 godine. Voleo bih da sam počeo ranije ali fakultet kao i roditelji koji tome nisu pridavali neki značaj su učinili svoje. Hvala Bogu pa sam to otpočeo sam. Koren problema koji me muči je to da je naša SPC član ekumene, jeresi nad jeresima kako je naziva sv. o.Justin Popović. Čitao sam dosta šta su o ovome napisali sveti o.Justin Popovic, vladika Artemije…ono što sam našao na internetu a najviše na vašem sajtu. Hvala Vam veliko na ovome što ste uradili za nas pravoslavne sa pokretanjem ovog sajta. Pošto sam imao izbor ovde u Kanadi gde živim, odlučio sam da idem u RZC na liturgije i pričešća. Kao što Vam je sigurno već poznato, RZC nikada nije bila u ekumenizmu i to je ono što me je privuklo da idem tamo a ne u našu SPC. Ne želim da imam bilo kakve sumnje kada je u pitanju vera pa otuda i ovakva moja odluka. Nedavno kada nam je sveštenik dolazio da osvešta kuću ja sam ga upitao da li je uredu da ja idem u SPC na liturgiju i da se pričešćujem tamo. Odgovor je bio da se ne pričešćujem sve dok je SPC u ekumenizmu ali da mogu ići na liturgije. Ono što mene muči je neka griža savesti što ne idem u našu Crkvu već u RZC ali šta da radim kada i savet od sveštenika kod kojeg se ispovedam me upućuje da to ne činim. Ako Vam nije teško, ja bih želio da čujem Vaše mišljenje o ovoj temi i bilo kakav savet koji bi mi bio na korist. Hvala Vam unapred
N.N


Odgovor:
Poštovani, dobijam utisak da je ovo pitanje upućeno lično meni u određenoj formi provokacije. Sveštenik RZPC nije mogao da vam tako nešto kaže samo zbog te činjenice da je mnogo episkopa iste sasluživalo sa episkopima SPC. Ja sam u liturgijskom jedinstvu sa SPC ravno 20 godina i služio svuda po Srbiji. Moj tast dok je bio kod nas u gostima blagoslovom tadašnjeg ep. Ilariona služio je samnom sve liturgije.
Zloba, mržnja i ne znanje ne poznaju činjenicu da je RZPC, kao JEDINI ZVANIČNI predstavnik Ruske Crkve, sve do 60-tih bila oficijalni predstavnik u telu „Konferencija vera“ koje se kasnije reorganizovalo u SSC. Njen izlazak iz tog tela bio je demonstrativan zbog prepoznavanja MP kao zvanične Ruske crkve i njenog učlanjenja od strane ove organizacije. Ekumenizam je postojao ranije formiranja SSC. Ekumenizam je u svim onim jeretičkim formama anatemisan od strane Sabora RZPC, dok samo članstvo neke pomesne crkve ne čini je ispovednicom vere, recimo „teorije grana“ ili intercommunio. Vaša tvrdnja da RZPC nikada nije bila u „ekumenizmu“ prosto nije tačna! Pitanje je šta je „ekumenizam“, ta grčka reč koja je do 50-tih bila strogo pravoslavna? Mnogi u njoj „love u mutnom“! RZPC je bila je i jedini predstavnik Ruske crkve u formi posmatrača na Drugom Vatikanskom saboru i sam taj fakt ne čini je jeretičkom.
Prepodobni Justin Popović (i sada trenutno ep Artemije) uvek je bio u molitvenom jedistvu sa ep. Jovanom Velimirovićem, a ovaj sa Saborom SPC. To znači da se o. Justin uvek pričešćivao u SPC! Što ne bi i vi? On jeste pisao i svedočio, i zbog toga ga je i Gospod proslavio ali nije ispovedao da je SPC postala jeretička crkva. A ep. Artemije slobodnim izborom vere i ljubavi pripada saboru SPC, i time se nalazi u molitvenom jedinstvu sa pomesnom crkvom koja je ujedno i administrativni član Svetskog saveta „crkava“. On se ne slaže sa stavom Sabora SPC ali je u molitvenom jedistvu sa njim.
To je lično mišljenje vašeg sveštenika koje se sukobi sa zvaničnim stavom RZPC i na vama je i vašoj savesti da li ćete da ispoštujete njegov savet. Sve zavisi od toga u šta vi verujete i naravno, koliko ste obrazovani u svojoj veri. Sa poštovanjem
oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *