Снови

Питање:
Помаже Бог, Не желим да ово моје писмо погрешно схватите, ја у кући држим икону Свете Параскеве-Петке. Православац сам и ништа друго. Никада се нисам дружио нити ћу се дружити са људима сумљивог порекла. Оно што је можда битно да знате је да сам роћен у 6-ом месецу са 1100г. па `спао` на 920г. и једва преживео, а сви доктори су мојој мајци рекли да ћу умрети. Хвала Богу што сам остао жив. Провео сам 7 месеци у инкубатору на Институту ѕа мајку и дете у Београду. Имам један веома озбиљан проблем већ 2-3 године. Тај проблем се односи на моје снове. Моји снови предвићају смрт мојих роћака и пријатеља. Даћу вам неколико примера. Када је мој стриц (име Петар) умро у Љубљани пре две године ја сам сањао да ће ми неко умрети месец дана пре његове смрти али у сну нисам могао да видим јасно ко умире. Код овог првог случаја ја сам сам од себе рекао у ноћи у којој нисам могао да спавам `Петре је мртав`тада је био 04: 03 минута по мом сату а он је умро негде око 5 ујутру истог јутра. Кад је умро деда мог најбољег друга ја сам сањао – неки ковчег упада кроз прозор мог поткровља и када је тај ковчег упао у просторију кроз прозор иѕ ковчега је изашао човек који је у ствари био деда мог друга (ја сам тог човека познавао) и приближио се мом лицу и обратио сам ми се речима `где си мали`. После ових његових речи сан се ѕавршио, а после нешто више од две недеље он је умро у Швајцарској од инфаркта. Трећи сан је када је мој даљи брат имао несрећу али хвала богу он је преживео мада сам ја у сну видео да ће он остати ипак жив и поред тога што је у саобраћајној несрећи тешко повредио главу и хвала Богу што га је сачувао. Задњи пример је био пре нешто више од две недеље када сам исто сањао да неко умире али нисам могао да видим лице покојника. После неколико дана умире жена која је сестра мојим најбољим пријатељима која је боловала од рака. Има још сигурно 15 примера и боље да их не наводим. Када сам имао 15 година десило ми се нешто врло чудно. Моја мајка је имала брата који јој није био роћени брат а он је погинуо у саобраћајној несрећи пре 20 година. Ја сам једног дана пошто сам био мали желео да видим како је тај дечко изгледао посто је био млад кад је погинуо, и тражио сам по кући његову слику и нашао умрлицу у једном старој торби моје мајке и видео сам његов лик. Увече када сам легао да спавам нисам могао да заспим, врата од моје собе су била отворена. Зачуо сам како пуцкета паркет као да неко долази рекао сам `Мама ти си` а онда од једном се испред мене појави човек природних димензија..
Н.Н.


Одговор:
Драги Д…, Ти ниси једини коме се такве ствари дешавају. Има велики број људи, а многе и сам познајем, који су пролазили, или још увек пролазе кроз слична искушења. Гледано са стране науке о душевном здрављу, нисам лекар али, колико ми је познато, то што си описао изгледа ми као блажи облик, или почетак шизофреније, који се успешно може лечити. Гледано са духовне стране, сви ми знамо да човек, сам од себе, од своје природе и својих моћи, не може имати такве способности. (Много би лакше било да човек својим способностима почне да лети као птица, него да почне да тако предвиђа будућност.) За многе светитеље и духовне оце, који су нам детаљно говорили о духовном животу, то није ништа чудно и непознато. Ђаво се игра са људском маштом, желећи да човека увуче што дубље у своје замршене сплетке. Непријатељ нашег спасења ђаво, као паук плете своје компликоване мреже, и има на располагању безбројне духовне лавиринте у које покушава да намами знатижељне а лабилне, радознале и наивне људе. Господ се тако не јавља човеку и Он никада не чини ни једно чудо, које не би служило нашем спасењу. Као и свима нама, Он је теби дао дар живота да би се спасао и имао не само овај, него и живот вечни. А какав би разлог био да ти Господ даје овакве снове? Зашто би Он тебе збуњивао и оптерећивао оваквим магловитим и нејасним сновима? Да ли зато, да би тим људима јавио да се чувају? Сигурно да не! Јер, Бог их може сачувати и без твоје помоћи, без твог упозорења. Када размишљамо о оваквим стварима и појавама, треба увек почети од тога, због чега смо ми уопште рођени и због чега нас Бог држи овде на земљи? Треба увек имати у виду да нас је Бог створио из љубави и да Он жели да се ми у овом привременом животу спасемо и достигнемо у живот вечни у Царству Небеском. Шта је потребно да бисмо то постигли? Потребно је да се држимо онога што нам је сам Христос говорио и што су толики светитељи и добри људи потврдили својим примером. Њему нису потребни адвокати или војници да би Га бранили од непријатеља, или помоћници да би Он учинио оно што жели.
А, када се ради о сањању снова и виђењу (или невиђењу) људи који ће умрети, каква је корист од тога? Какве то везе има са нашим вечним животом и спасењем? Апостол Павле каже: „Ако имам дар пророштва и знам све тајне и сва знања, и ако имам веру да и горе премештам, а љубави немам – ништа сам! ” (1. Кор. 13, 2.) Другим речима, спасења ми нема.
Ниси ми ништа писао о томе да ли се редовно Богу молиш, да ли се исповедаш, постиш, причешћујеш, да ли читаш Свето Писмо и дела светих отаца, да ли одлазиш на службу Божију, и како уопште водиш духовну бригу о својој души? То је много, много важније него некакви снови. Њих заборави што пре, и не обраћај никакву пажњу на то. Не хватај се у непријатељске замке, већ иди путем љубави Божије и спасења. Не дај да те ђаво збуњује и омета. Брини се о свом путу ка Једином Истинитом Богу а не о необичним стварима, јер од њих нема спасења. Мани се ћорава посла.
Поздравља те, о. Срба

One Comment

  1. O. SRBO, Ne slažem se sa stavom da čoveku nije moguć dar prozorljivosti o smrti.