NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Snovi / molitve za inoverne / Božija opomena

Snovi / molitve za inoverne / Božija opomena

Pitanje:
Pomaže Bog Moj problem je u tome što često sanjam snove koji se obistine ponekad su ružni tako da padam u košmar i stalno sam u nekom začaranom krugu. Molim vas pomozite mi.
Drugo pitanje da li je grijeh moliti se za prijatelje druge vjerispovijesti i paliti svijeću za njih. Trece pitanje na dan slave SV.JOVANA KRSTITELJA poslije lomljenja slavskog kolača zapušio nam se dimnjak, ručak smo obavili kad je počeo dim na sve strane da izlazi gosti su se razišli ja sam se isplakala da li je to Božija opomena ilije pomoć možda je moglo na spavanju da se to desi. Slavu nismo mrsili iako ranije naši preci nisu nikad postili SV. JOVANA.
pozdrav
Mladenka


Odgovor:
Draga sestro Mladenka, To što kažeš da snivaš snove koji se obistinjavaju, mogli bi podvesti pod onu narodnu poslovicu: Što je babi milo, to se babi snilo, odnosno da često sanjamo ono o čemu kao budni razmišljamo. Snovi često budu da budu nastavak razmišljanja ili događanja u toku dana. I dobro je ako se obistinjavaju lepi snovi, ono što si na javi želela, u snu snila, a to se kasnije i dogodilo. I nije bez Božje volje i bez Božjeg dara, da se ponekad u snu predskažu neki događaji ili da snovi predstavljaju upozorenje na neku nevolju koja će se dogoditi ili radost koja će nas obradovati. Sveti apostol Petar citira, na dan Svete pedesetnice, kada je Duh Sveti sišao na apostole, a narod im dobacivao da su se napili mladog vina, starozavetnog proroka Joilja, koji kaže: „I biće u poslednje dane, govori Gospod, izliću od Duha mojega na svako telo, i proricaće sinovi vaši i kćeri vaše, i mladići vaši videće viđenja i starci vaši sanjaće snove“ (Dela apostolska 2, 17) . Josif u snu dobija zapovest da beži sa Isusom i Marijom u Egipat, kako bi izbegao pokolj dece u Vitlejemu, a takođe u snu dobija vest da se vrati u svoju zemlju. Žitija Svetih puna su slučajeva da se u snovima dobijaju razne poruke i upozorenja. Ali, sa snovima treba biti vrlo obazriv, jer ako anđeli Božji, čuvari naši, mogu da nam u snu saopšte ono što je za nas dobro, mogu i demoni da nas kroz snove navedu na neko zlo. Košmarni snovi, na koje se žališ, svakako su posledica dnevnih duhovnih sukoba u Tebi, nekog straha od štetnih posledica nekog nepromišljenog poduhvata, sukoba sa okolinom, pogotovo sa najbližim. I onda se ti nemiri prenose na vreme odmora, san nije više dubok i miran, pa potsvest dolazi do izražaja. Sve ono što se preko dana skupljalo u Tebi, opteretilo Te je u snu i Ti se budiš umorna, rastrešena, pa i uplašena. Nastoj da se uveče pomoliš Bogu za miran san, a sve dok ne zaspiš ponavljaj u sebi Isusovu molitvu.
Nije greh moliti se za prijatelja druge veroispovesti, kao i paljenje sveća za njegovo zdravlje. Ti se možeš moliti i za bezbožnike, za pripadnike druge religije, da bi ih Gospod prosvetlio i uputio na put Istine. I sveštenik se na Svetoj liturgiji moli za „celu vaseljenu“, dakle za sve ljude koji žive na zemlji, jer su svi deca Božja, bez obzira da li su uz Njega, u Njegovoj crkvi, ili su zalutali, otpali od Njega ili Ga nisu ni upoznali.
Slučaj sa dimnjakom na dan Krsne slave Svetog Jovana može da bude samo pojava zbog vaše nebrige i neodržavanja dimnjaka u ispravnom stanju. A što se to dogodilo baš kad ste servirali slavski ručak, koji je bio prema crkvenom pravilu za taj sedmični dan, dakle postan, može biti i neka opomena. Možda si u pravu kad si pomislila: Da se to desilo noću, kad smo svi spavali, pa da smo se u snu pogušili, to bi bila katastrofa. Nije isključeno da je Sveti Jovan spasio svoje slavljenike od sigurne smrti, baš na ovaj način. U svakom slučaju ovo je opomena da više pažnje posvećujete i tim običnim stvarima, pa i održavanju dimnjaka u ispravnom stanju.
Srdačan pozdrav sestri Mladenki i njenoj porodici od o. Dušana

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *