Смрт ближњега

Питање:
Молим вас ако је могуће да ми одговорите на моје питање. Да ли упокојени могу да виде и чују? Питам због тог разлога тата ми је умро пре три месеца од тешке болести и никако не можемо да се смиримо био је диван отац и стално размишљамо о томе да ли он нас види или чује ја и моја сестра и мајка смо били страховито везани за њега и никако не можемо прихватити његову смрт унапред вам Хвала.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Свети Јован Шангајски у делу Живот после смрти, у уводној речи каже: “Бескрајна и неутешна би била наша жалост за упокојеним ближњим да нам Господ није дао вечни живот. Наш живот би био бесциљан уколико би се завршавао смрћу. Која корист би била онда од врлина и добрих дела? Онда би они који кажу “да једемо и пијемо, јер сутра ћемо умријети! ” (1 Кор. 15, 32) били у праву. Али човек је створен за бесмртност и Христос је Својим васкрсењем отворио врата Царства Небеског, вечног блаженства онима који су веровали у Њега и живели праведно. Наш земаљски живот је припрема за будући живот, а та се припрема завршава смрћу. “Људима предстоји једанпут да умру, а онда суд Божији” (Јевр. 9, 27) . Тад човек оставља све своје земаљске бриге; тело му се распада да би поново устало кад буде Опште Васкрсење. Али душа његова наставља да живи не прекидајући своје постојање ни на тренутак. Многа јављања упокојених су нам дана да би делимично сазнали шта се дешава с душом кад напусти тело. Када престане гледање телесним очима, почиње гледање духовним. Обраћајући се у писму својој сестри на самрти, епископ Теофан Затворник пише: “Па ти нећеш умрети. Тело ће твоје умрети, а ти ћеш прећи у други свет, жива, свега свесна и препознаваћеш сав свет око себе” (“За душу корисно штиво”, август 1894) .
После смрти душа је жива и њена чула су изоштрена, а не ослабљена. Св. Амвросије Медиолански учи: “Пошто душа и даље живи после смрти, остаје добро које се не губи са смрћу, већ се увећава. Душу не задржавају никакве препреке које јој смрт поставља, она је још делатнија, јер делује у својој властитој сфери без икакве везе с телом, које јој је пре на терет, него на корист.” (Св. Амвросије “Смрт као добро”) .
О томе више можеш прочитати овде: http: //svetosavlje.org/biblioteka/Smrt/ZivotPosleSmrtiSvetiJovanSangajski.htm
А о стању душе после смрти имаш више овде: http: //svetosavlje.org/biblioteka/index.htm#smrt
Од Бога покој души твоме оцу, а вама утеху и мир жели, о. Срба

Comments are closed.