NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, TRAGOVI U VREMENU » Slovački premijer: U Slovačkoj nema mesta za Islam, nećemo dozvoliti da iko menja našu tradiciju

Slovački premijer: U Slovačkoj nema mesta za Islam, nećemo dozvoliti da iko menja našu tradiciju

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da će Slovačka tokom predsedavanja Evropskom unijom od 1. jula do kraja godine nastojati da u Evropi ojača „glas zdravog razuma“ koji imaju nove postkomunističke članice i da ojačaju suvereni stavovi koji su u manjini, kao što je odbijanje izbeglica i dovođenje u pitanje jačanja istočnog krila NATO.

premiér SR Robert Fico tlačový brífing

Tokom predsedavanja EU, Slovačka će, po rečima Fica, nastaviti borbu protiv kvota za preraspodelu izbeglica zbog kojih je Slovačka krajem prošle godine čak tužila EU jer su joj u septembru kvote nametnute preglasavanjem na sastanku ministara unutrašnjih poslova.

„Mi smo na početku rekli da su kvote besmislene, da nećemo da ih primenjujemo, podneli smo zbog kvota i tužbu. Kada bih video da kvote ispunjavaju one zemlje koje se za njih toliko bore, naša pozicija ne bi bila tako jaka. Nas neko kritikuje što smo se usudili da kažemo ‘Ne!’, ali, kad pogledate koliko su ljudi premestili na osnovu kvota, vidite dve velike nule. Naš stav je legitiman i nastavićemo tako“, rekao je Fico.

Slovački premijer je danas ponovio da u Slovačkoj nema mesta za Islam.

„Islam nema prostor u Slovačkoj. Nemojmo praviti od sebe potpune budale. Ako neko želi da mi kaže da Slovačka treba da bude multikulturna, da će ovde raditi ko šta hoće, da će se menjati tradicije zemlje i da će se Slovačka promeniti, onda on ide protiv suštine ove zemlje“, rekao je slovački premijer.

Fico je, kao i prošle jeseni, istakao da jednostavno odbija da dopusti da u Slovačkoj nikne celovita muslimanska zajednica.

„Ne želim da ovde bude nekoliko desetina hiljada muslimana koji će postepeno početi da nameću svoj pristup. Pričao sam o tome nekoliko puta s premijerom Malte i on mi je rekao da nije problem što oni dolaze, već što menjaju karakter zemlje. A mi ne želimo da menjamo tradicije koje su zasnovane na tradicijama Ćirila i Metodija“, rekao je Fico.

Slovački premijer kome je ovo prvi intervju nakon izlaska iz bolnice posle operacije srca, dodao je da će takođe pomno pratiti razvoj političke scene i podršku političarima u Austriji i Nemačkoj.

„Da se mi nismo odredili prema migracijskoj krizi kako jesmo, možda bi i kod nas sada sve bilo drugačije“, rekao je Robert Fico.

 

Izvor: http://fakti.org/globotpor/fico-u-slovackoj-nema-mesta-za-islam-necemo-dozvoliti-da-iko-menja-nasu-tradiciju

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *