NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » SIMVOLI I SIGNALI

SIMVOLI I SIGNALI

 

SIMVOLI I SIGNALI
 
POZNANJE ISTINE
 
Kad je Stvoritelj sveta stvorio praroditelje naše, On im je rekao: Budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svega zverinja što se miče po zemlji (I Mojs. 1, 28). Ovu zapovest Božju parafrazira Psalmist govoreći: Postavio si ga (čoveka) nad djelima ruku svojih; sve si metnuo pod noge njegove, ovce i volove sve, i divlje zvjerinje, ptice nebeske i ribe morske, što god ide morskim putevima (Ps. 8, 6-8).
Šta ovo sve označava? Svakako ne „pokoriti prirodu“ u modernom smislu, tj. iskoristiti je ali u isto vreme obožiti je mesto Boga! Stvarno, dakle, pokoriti se njoj. Nego znači: čoveče, vladaj ti simvolima, a ne oni tobom. Ili: neka, čoveče, sve tvari budu pod nogama tvojim, kao pročitana i shvaćena knjiga, a ti se duhom svojim drži nebesa, carstva duhovnih stvarnosti. Sve je niže od tebe, sve je pod nogama tvojim, a ti si niži samo od Stvoritelja svoga, u podnožju si nogu Njegovih.
U Bibliji je jasno izrečeno, da je idolopoklonstvo svako obogotvorenje ma koje tvari Božje, bilo to sunca ili meseca, ili zvezda, ili kamena, ili drveta, ili životinje, ili gaja, ili visine, – ma koje tvari Božje ili rukotvorine čovečje. Jer poklonjenje tome jeste pokloljenje slovu, a ne duhu, simvolu, a ne stvarnosti.
Bukvalno čitanje prirode jeste idolatrija. A svaka idolatrija odvaja čoveka od duhovnih stvarnosti, na prvom mestu od Boga. Bog je duh, i koji mu se mole, duhom i istinom treba da se mole. Za idolopoklonike kao i za materijalističke filosofe – a to je jedno i isto – priroda je kao kinesko pismo. Strancu i neznalici, koji bi prvi put video kinesko pisanje, ovo bi predstavljalo vez, ornamentiku, čarobno šarenilo, bez ikakva unutrašnjeg smisla i značenja. Zamislite, da pred takvim jednim pismom stoje jedan neznalica i jedan pismen Kinez. Neznalica bi gledao i video samo čarobno šarenilo, i svu pažnju bi upro na linije, kuke i šare toga pisma. Međutim, Kinez ne bi prikovao svoju pažnju na šarena slova, nego bi brzo sledio za smislom, za misaonim i duhovnim značenjem, zaključanim u tim šarenim pismenima. Neznalica bi se i očima i duhom sav prikovao za spoljnu formu pismena, dok bi Kinez samo očima gledao pismena, a duhom bi hvatao duh i slova. To vam je verna slika idolopoklonika – učenih ili neučenih – s jedne strane, i pravih hrišćana s druge strane. Prvi prikrivaju i čula i duh za simvole, a drugi čulima opažaju simvole, a duhom čitaju duh.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *