NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » SIMVOLI I SIGNALI

SIMVOLI I SIGNALI

 

SIMVOLI I SIGNALI
 
ŽIVOTINJE KAO SIMVOLI
 
1. Golub je simvol Duha Svetoga. Duh Sveti čak se i javljao u vidu goluba. Tako kad se Gospod krstio u Jordanu vidje Duha Božjega gdje silazi kao golub i dođe na njega (Mat. 3, 16). Označavajući nezlobnost golub označava Duha Božjega. Jer je golub retko nezlobna životinja, i tim svojim svojstvom on simboliše Boga Duha, u kome nema nikakve zlobe.
2. Zmija je simvol satane. Ona je poslužila kao oruđe satani, kad je ovaj slagao Evu i nagovorio je na greh neposlušnosti prema Stvoritelju. Jedina Životinja na zemlji, nad kojom je Bog izrekao prokletstvo: Da si prokleta mimo svako živinče i mimo sve zvijeri poljske (I Mojs. 3, 14). Otuda ono jezivo neprijateljstvo, koje postoji između zmije i svake druge životinje na zemlji. Kad je Gospod rekao učenicima: Budite mudri kao zmije, On je mislio na opreznost, s kojom se zmija kreće. Ali je odmah dodao: i nezlobivi kao golubovi. „Jer kaže Zlatoust, nema nikakve koristi od mudrosti, ako ona nije sjedinjena s nezlobivošću“ (Zlat. Tolk. Mateja 10, 16). Naprotiv takva zmijska mudrost za čoveka je vrlo opasna. Isidor Pelusiot ovako to tumači: „čuvati veru kao što zmija čuva glavu; svlačiti sa sebe starog čoveka kao što zmija svlači sa sebe stari svlak“ (Isid. Pel. pisma).
3. Aspida, ljuta i otrovna zmija, simvol je i đavola i svih onih koji tvore volju đavolju. Preteča je nazvao jevrejske starešine: porodi aspidini! I usta Gospodnja to su ponovila (Mat. 3, 7; 23, 33). Najzad je Gospod otvoreno rekao zlobnim glavarima jevrejskim: vaš je otac đavo (Jov. 8, 44). Iz ovoga je jasno, da aspida označava đavola, a porod aspidin decu đavolju.
4. Jagnje, ovca i vuk. Jagnje je simvol Hrista. Gle, jagnje Božje! uzviknuo je Preteča opazivši Hrista. A tajnovidac Jovan video je na prestolu slave nebeske Hrista kao jagnje. Ovce označavaju verne sledbenike Hristove, a vukovi nevernike i neznabošce. Ovce moje slušaju Glas moj, i ja poznajem njih, i za mnom idu… (Jov. 10, 251. Evo ja vas šaljem kao ovce među vukove (Mat. 10, 16). Očigledno, nije reč o ovcama i vukovima nego o ljudima.
5. Psi i svinje simvol su upornih nevernika, tvrdih i okorelih. I to psi označavaju naročito bludnike, a svinje proždrljivce. Zato je i rečeno od Spasitelja: Ne dajite svetinje psima, niti mećite bisera svojega pred svinje.
6. Kokoš i pilići. Kao što kokoš brižno okuplja piliće svoje, i hrani ih i greje, tako Spasitelj okuplja verne Svoje. Tako je on hteo okupiti, i ljubavlju nahraniti i zagrejati, sinove Izrailjeve, ali oni to odbiše (Mat. 23, 37). Kokoš je, dakle, u ovom smislu simvol Hrista, a pilići simvol pravih sledbenika Hristovih.
7. Konj je simvol poslušnog i vernog sluge. Dionisije Areopagit piše, da konj označava poslušnost. U osmoglasnom kanonu apostoli se sravnjuju sa brzonogim konjima u smislu verne službe Bogu i brzine, s kojom proneše Radosnu Vest po celoj zemlji.
8. Čovek, lav, vo i orao – četiri su simvolične životinje, koje su u vizijama videli prorok Jezekilj i sveti Jovan kako stoje pod prestolom Svevišnjega (Jez. 1, 5; Otkr. 4, 6). Prema sveštenim piscima ove četiri životinje označavaju četiri osnovne vrline: mudrost, hrabrost, pravdu i čistotu. Što čovek označava mudrost, a lav hrabrost, jasno je. Vo označava pravdu zato što je bio žrtvena životinja, koja se prinosila za greh zbog pravde. Orao u letu označava čistotu zato što se diže u velike visine, a u visinama je čistota. Još ove četiri simvolične životinje označavaju raznolike duhovne Sile oko prestola Božjega, koje dan i noć pevaju; Svjat, Svjat, Svjat Gospod Savaot!
9. Žabe, vaši i razno bubinje, kojim porazi Bog stari Misir, označavaju razne grehe ljudske, rečju i delom (I Mojs. 8). A nevidljivi mikrobi i bakterije označavaju nevidljive, mislene grehe ljudske. Ako čovek brzo ne uguši zle pomisli u sebi, one se namnože i osile u duši – slično mikrobima u telu – i dovode dušu do teškog pa čak i smrtonosnog obolenja.
10. Divlji zverovi uopšte označavaju velike strasti. Kao što divlji zverovi rastržu tela, tako strasti rastržu duše. Stvoritelj je dao Adamu vlast nad svima strastima; otuda je on imao i vlast nad svima zverovima, kao simvolima strasti. Oni sveti ljudi, koji su kroz Novog Adama, Hrista, zadobili vlast nad strastima, zadobili su kroz to i vlast nad divljim zverovima.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *