NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » SIMVOLI I SIGNALI

SIMVOLI I SIGNALI

 

SIMVOLI I SIGNALI
 
POZNANJE ISTINE
 
Oni koji ne priznaju Boga živoga, ni Njegov sveti promisao o ljudima, niti pak carstvo duhovnih stvarnosti – kako oni gledaju na signale, koji se daju ljudima u ovome životu? Kako evropski materijalist i indijski nihilist tumače te signale?
Gledaju ih kao čovek bez vida što gleda u sunce i zvezde. Tumače ih kao uspavan čovek što tumači svoje fantazije u snu. Za filosofa materijalistu ne postoje uopšte nikakvi signali, ni u pojavama ni u stvarima ni u snovima ni u mislima ni u rečima niti u događajima. Sve što postoji i što biva, za njegov račun postoji i biva besmisleno i besciljno. Jedan točak gura drugi točak, drugi treći, i tako redom. Ako nekoga točkovi pregaze, to niti je krivica točkova ni njegova, no to je samo neophodni i fatalni sticaj događanja. Snovi misli, reči i radnje – sve je to za njega mlivo, koje telesna vodenica melje i odbacuje, melje i odbacuje, dok i tu vodenicu ne samelje i ne odbaci neka jača i zubatija vodenica.
Za indijskog nihilistu i sam čovek je ništavna i besmislena senka, a kamoli snovi i misli i reči i pokreti te senke. Kakvi signali, rekao bi on, kad ne postoji ni Onaj ko bi dao signal niti onaj ko bi ga primio! Život je ništavan san – pa šta onda može značiti san toga sna? Čovek je isparenje – šta vrede onda misli i osećanja čovekova, tj. zavijutci i uvijutci toga isparenja? Vasiona je bezgranična u vremenu i prostoru, što ustvari znači nepokretna – kako se onda može govoriti o smislenim i ciljnim signalima nekih pokreta i radnji, kad sve ono što izgleda pokret i radnja i dejstvo ništa drugo nije do šimera one sive mase, što mi mozgom nazivamo?
Zaista nebesko herojstvo je potrebno, da spase svet od ove dve smrti. I to nebesno herojstvo javilo se svetu pod imenom Radosne Vesti Hristove.
Hrišćanstvo je osmislilo, oslovesilo sve. Zato se i javilo Slovo Božje u telu. Jer ne može se reći, da samo nešto ima svoga smisla, a ostalo ne. Nego kad već ima smisla uopšte, mora ga biti u svemu: u ljudima, u stvarima, u događajima, u mislima, u rečima, u odnosima, u pojavama, u pokretima, u snovima – rečju u svemu, bilo smisla ugodnog nama ili neugodnog, no tek smisla. Otuda je Hrišćanstvo jedino slovesno i smisleno objašnjenje tvari i života. Hoće li ga neko usvojiti kao luč u tami, kao putokaz u životu, kao obnovljenje u truleži i kao spasenje u grobnici, to ne zavisi od ovoga objašnjenja nego od pripravnosti i sposobnosti čoveka da ga primi i usvoji.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *