NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » SIMVOLI I SIGNALI

SIMVOLI I SIGNALI

 

SIMVOLI I SIGNALI
 
RADNJE, STANJA I ZANIMANJA KAO SIMVOLI
 
1. Rođenje telesno simvol je rođenja duhovnog. Reče Gospod Nikodimu: ako se ko nanovo ne rodi, ne može vidjeti carstva Božjega, tj. carstva duhovnih stvarnosti.
2. Porođaj bremenite žene jeste slika rađanja duhovnog čoveka u čoveku prirodnom, telesnom. Žena kao rađa trpi muku… ali kao rodi dijete više se ne opominje žalosti od radosši, jer se rodi čovjek na svijet (Jov. 16, 21)
3. Pretvaranje vode u vino simvoliše čudesno pretvaranje zemnoga čoveka u nebesnoga. Izvršilac toga pretvaranja jeste Hristos kroz Duha Svetoga. Niko drugi nije u stanju stvoriti to čudo, to jest: obožiti dušu i oduhoviti telo.
4. Priče ili simvoli carstva nebeskoga jesu: sejač koji seje seme po njivi svojoj; zrno gorušično, koje od najmanjeg semena uzraste u najveće povrće; kvasac, koji žena uzme i zamesi u tri kopanje dok sve testo ne uskisne; blago sakriveno u polju, koje kad čovek pronađe ide i proda sve da bi kupio ono polje; biser skupoceni, što ga mudar trgovac kupuje po cenu svega ostalog imanja; mreža, u koju se uhvate ribe, i dobre i loše, pa se posle proberu; svadba carevoga sina, gozba, itd.
5. Zemljoradnik, sejač, vejač, zidar, kovač, stolar, grnčar, i svaki zanatlija, koji prerađuje neki grub i sirov materijal i od njega pravi nešto lepo i korisno, simvoliše Hrista Gospoda. Zato kad pogledaš u ma koga zanatliju nekoga časnoga zanata, kako beskorisno pretvara u korisno, grubo u pitomo, prljavo u čisto, neplemenito u plemenito, ružno u lepo, pomisli na Hrista i na njegov trud oko duše tvoje.
6. Isto su tako simvoli Hrista i car i sudija i lekar i sveštenik i učitelj i vojvoda i krmanoš i putovođ i trgovac i domaćin kuće i roditelj i ženik.
7. Nagi telesni atleti simvol su duhovnih boraca, obnaženih od bogatstva i briga ovoga sveta. „Kako se može boriti s duhovima zlobe ljubitelj imanja, kada se kroz to odasvud mogu nanositi udari?“ veli sveti Nil Sinajski.
8. Žetva zemaljskih useva simvoliše žetvu duhovnu. Duše ljudske posejane su u zemlju tela, i usev raste i sazreva. Žetve je mnogo a poslenika malo, rekao je Gospod (Mat. 9, 37).
9. Domaćin, koji iznosi novo i staro blago iz skrivnice svoje, označava duhovna čoveka, koji se naučio carstvu nebeskom iz Novog i Starog Zaveta. Ovom pričom hoće Gospod da naglasi važnost oba zaveta Božja, no ističe Novi Zavet na prvo mesto (Lk. 6, 45).
10. Lovljenje ribe označava lovljenje duša ljudskih za carstvo Božje. I učiniću vas lovcima ljudskijem, obećao je Gospod lovcima ribe. (Mk. 1, 17).
11. Deca po svojoj duševnoj čistoti i nezlobnosti simvol su nebeskih građana. Ako ne budete kao djeca, nećete ući u carstvo nebesko, rekao je Gospod. I još je rekao za decu: takvih je carstvo nebesko (Mat. 18, 2; 19, 16).
12. Poveriočevo obračunavanje sa zlim dužnikom, koji primi oproštaj duga ali ne oprosti, simvol je Suda Božjega. I kao što car vrže u tamnicu nemilostivog dužnika tako će, veli Gospod i otac moj nebeski učiniti vama, ako ne oprostite svaki bratu svojemu (Mat. 18, 23).
13. Zli vinogradari, koji ubiše sina domaćinova, označavaju starešine Judejske, koji ubiše Sina Božjega. No zao je vinogradar i svaki onaj ko naopako upravlja dušom svojom; koji ne daje Bogu nikakva ploda duhovna nego još i Hrista – Plodotvorca i Plodonosca – ubija u duši svojoj i izbacuje iz nje (Mat. 21).
14. Brak je simvol duhovnoga braka, ljubavi duše ka Hristu i venčanje sa Hristom. Neveste su Hristove pojedine duše vernih; nevesta je Njegova i crkva kao celina. Koja duša nije ljubavlju venčana za Hrista, venčana je strašću za zemlju ili demone. Udovica označava žalosnu dušu, koja je odvojena od nebeske ljubavi i nebeskog Ženika, Hrista.
15. Trup, na koji se orlovi sabiraju, simvol je Hrista, umrtvljenog na pravdi, oko koga se sabiraju duše orlovskog duhovnog poleta.
16. Munja i lopov označavaju iznenadnost drugog dolaska Hristovog. Drugi dolazak Spasiteljev biće nagao kao munja i najavljen kao lopov. Zato i vi budite gotovi, jer u koji čas ne mislite, doći će sin čovječiji (Mat. 24).
17. Trgovina je simvol kupovanja carstva nebeskog: za tljeno netljeno, za vremeno večno, za zemaljsko nebesko. Razdelivši talante gospodar reče slugama: trgujte dok se ja vratim (Lk. 19, 13).
18. Jedenje i pijenje simvol je duhovne naslade u carstvu nebeskom. Da jedete i pijete za trpezom mojom u carstvu mojemu (Lk. 22, 30).
19. Prethodni proračun za zidanje jednog zdanja simvol je proračuna svojih sila za veći ili manji duhovni podvig. I koji od vas kad hoće da zida kulu ne sjedne najprije i ne proračuna? (Lk. 14, 28).
20. Devojka, ili devojaštvo, označava čistotu duševnu, Apostol izražava svoju želju: da djevojku čistu izvedem pred Hrista, misleći pri tom na duše vernih (II Kor. 11, 2).

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *