NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Seksualni odnosi u crkvenom braku

Seksualni odnosi u crkvenom braku

Pitanje:
Pomaže Bog, Želim da Vam postavim pitanje u vezi seksualnih odnosa u crkvenom braku. Naime, ja i moj suprug prešli smo pedesete godine, venčani smo u crkvi iako smo pre toga imali građanske brakove i decu iz njih, ja jedan a on dva. U braku smo pet godina, trudimo se da živimo hrišćanski, a kada su intimni seksualni odnosi u pitanju tu se razmimoilazimo. Po našoj veri se tačno zna kojim danom treba, da kažem, imati intimne kontakte, to je, koliko sam i ako sam dobro upoznata, utor ak i četvrtak, svi ostali dani ne dolaze u obzir.
Poštovani Oče, objasnite mi da li su intimni kontakti van ovih dana blud, kako ja kao pravoslavna supruga treba da postupim, jer moj suprug kaže da je seksualno ugrožen? Molim vas još za objašnjenje bluda u braku i da li ga ima, jer nije mali broj supružnika koji su poginuli kroz ovaj greh.
Unapred se zahvaljujem, svako dobro od Gospoda vam želim.
N.N


Odgovor:
Draga sestro, S jedne strane, hrišćanski brak ne predstavlja nekakav zvanični blagoslov za svakojako „dopušteno“ iživljavanje; a s druge, on je odricanje svoje volje i služenje drugima: suprugu, deci i svim rođacima i prijateljima. Kako služiti i ugađati drugima, odreći se svoje volje, a istovremeno napredovati duhovno i živeti po onome sa čime se naši bližnji možda ne slažu sasvim, kako izmiriti suprotnosti u braku, jeste upravo sveta tajna braka. Kada nebi bila tajna, onda bi bilo relativno lako znati sve o tome i brak bi bio jednostavni skup nekakvih pravila za srećan i uspešan život u porodici.
Evo šta o braku i bezbračnosti piše sv. apostol Pavle: „A za ono što mi pisaste: dobro je čoveku da se ne dohvata žene. Ali zbog bluda svaki neka ima svoju ženu, i svaka neka ima svojega muža. Muž neka ukazuje ženi dužnu ljubav, tako i žena mužu. Žena nije gospodar od svoga tela, nego muž; tako i muž nije gospodar od svoga tela, nego žena. Ne zabranjujte se jedno drugome, sem po dogovoru privremeno, da bi se predali postu i molitvi, pa opet da se sastanete, da vas satana ne iskušava vašim neuzdržanjem. Ali ovo govorim kao mišljenje, a ne kao zapovest. Jer hoću da svi ljudi budu kao i ja, ali svaki ima sopstveni dar od Boga, ovaj ovako, onaj onako.“ (Pročitaj: 1. Korinćanima 7, 1-17.) Dakle, sv. apostol kaže: „Ne zabranjujte se jedno drugome, sem
1 – po dogovoru
2 – privremeno
…da vas satana ne iskušava vašim neuzdržanjem.“
Da bi čovek imao kakav – takav duhovni život i napredak, mora imati makar osnovno uzdržanje. (Šta je „osnovno“ uzdržanje, to može da bude različito, jer „svaki ima sopstveni dar od Boga, ovaj ovako, onaj onako.“) Ali, čovek mora da se razlikuje od životinja, koje ne umeju i ne mogu da uzdrže svoj seksualni nagon. Ipak, u tome se treba vežbati i ništa se ne postiže preko noći.
Ako je inače, vaša veza u braku dobra i ako do izvesne mere možete da nađete zajednički jezik, pokušajte onda da do te mere nađete i zajedničko rešenje, po dogovoru, kako kaže i ap. Pavle.
Od Boga vam svako dobro i pomoć želi, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *