Сексуални односи у црквеном браку

Питање:
Помаже Бог, Желим да Вам поставим питање у вези сексуалних односа у црквеном браку. Наиме, ја и мој супруг прешли смо педесете године, венчани смо у цркви иако смо пре тога имали грађанске бракове и децу из њих, ја један а он два. У браку смо пет година, трудимо се да живимо хришћански, а када су интимни сексуални односи у питању ту се размимоилазимо. По нашој вери се тачно зна којим даном треба, да кажем, имати интимне контакте, то је, колико сам и ако сам добро упозната, утор ак и четвртак, сви остали дани не долазе у обзир.
Поштовани Оче, објасните ми да ли су интимни контакти ван ових дана блуд, како ја као православна супруга треба да поступим, јер мој супруг каже да је сексуално угрожен? Молим вас још за објашњење блуда у браку и да ли га има, јер није мали број супружника који су погинули кроз овај грех.
Унапред се захваљујем, свако добро од Господа вам желим.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, С једне стране, хришћански брак не представља некакав званични благослов за свакојако „допуштено“ иживљавање; а с друге, он је одрицање своје воље и служење другима: супругу, деци и свим рођацима и пријатељима. Како служити и угађати другима, одрећи се своје воље, а истовремено напредовати духовно и живети по ономе са чиме се наши ближњи можда не слажу сасвим, како измирити супротности у браку, јесте управо света тајна брака. Када неби била тајна, онда би било релативно лако знати све о томе и брак би био једноставни скуп некаквих правила за срећан и успешан живот у породици.
Ево шта о браку и безбрачности пише св. апостол Павле: „А за оно што ми писасте: добро је човеку да се не дохвата жене. Али због блуда сваки нека има своју жену, и свака нека има својега мужа. Муж нека указује жени дужну љубав, тако и жена мужу. Жена није господар од свога тела, него муж; тако и муж није господар од свога тела, него жена. Не забрањујте се једно другоме, сем по договору привремено, да би се предали посту и молитви, па опет да се састанете, да вас сатана не искушава вашим неуздржањем. Али ово говорим као мишљење, а не као заповест. Јер хоћу да сви људи буду као и ја, али сваки има сопствени дар од Бога, овај овако, онај онако.“ (Прочитај: 1. Коринћанима 7, 1-17.) Дакле, св. апостол каже: „Не забрањујте се једно другоме, сем
1 – по договору
2 – привремено
…да вас сатана не искушава вашим неуздржањем.“
Да би човек имао какав – такав духовни живот и напредак, мора имати макар основно уздржање. (Шта је „основно“ уздржање, то може да буде различито, јер „сваки има сопствени дар од Бога, овај овако, онај онако.“) Али, човек мора да се разликује од животиња, које не умеју и не могу да уздрже свој сексуални нагон. Ипак, у томе се треба вежбати и ништа се не постиже преко ноћи.
Ако је иначе, ваша веза у браку добра и ако до извесне мере можете да нађете заједнички језик, покушајте онда да до те мере нађете и заједничко решење, по договору, како каже и ап. Павле.
Од Бога вам свако добро и помоћ жели, о. Срба

One Comment

  1. Pomaže Bog, imam pitanje u vezi seksualnih odnosa sa verenikom. Da li je istina da ako sam zaručena, a još uvek nismo crkveno venčani, da se ne mogu godinu dana pričestiti?