NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » ŠEKSPIR – SVEČOVEK

ŠEKSPIR – SVEČOVEK

 

ŠEKSPIR – SVEČOVEK
 
ŠEKSPIROVO CARSTVO
 
Engleski narod je ostao veran panhumanističkom duhu Šekspirovom. Njegov narod pokušava da razume svakoga u svetu, mistično poštujući u svakome – kao što je i Veliki Pesnik – neki veliki zakon Vasione, koja šalje svakoga u ovaj život sa nekom tajnom misijom. Teško je saznati koja je to misija čoveka ili nacije i iznaći ono suštinsko dobro koje oni možda sadrže u sebi kao opravdanje svoga postojanja. Temeritas est damnare quod nescials! (Smelost je osuđivati ono što ne znaš!) – rekao je Seneka. Šekspir je ipak znao, kao što znaju i Britanci, vaspitavani na Šekspiru. Njihovo načelo nije da svet uniformišu, već da umnože sopstveni duh učenjem i razumevanjem duha svih drugih kako bi bili pravedni prema svima. Njihov put ne vodi ka Nadčoveku, več ka Svečoveku; ne ka Ničeu već ka Šekspiru.
Oni imaju šekspirsku sposobnost da izaću iz sopstvene duše pa da neko vreme nose dušu nekoga stranca. Oni razumevaju mnogo više različitih duša nego iko drugi. Od ledenog severa Kanade do vrele i sunčane Indije i Južne Afrike oni istovremeno i stiču i šire znanja, uvek spremni pre da uče od drugih nego da druge uče. Molim vas uočite: na njihovim usnama uvek lebdi pitanje a ne odgovor; nikada nisu tako brzi da odgovore kao da pitaju. Njihovo razumevanje ljudske prirode i različitih duša nacija je ogromno. Oni se s poštovanjem odnose prema tim različitim dušama koje nastanjuju njihovu veliku Imperiju. Oni vole ovaj mozaik od malih i velikih nacija, velikih i malih država, originalnih običaja, različitih boja i religija – ovaj mozaik, koji oni nazivaju Britanskim Carstvom. Osnivač ovog Carstva je, po mome mišljenju, Šekspir. On je položio temelj, on je dao dušu, da, i sam program za taj veliki mozaik. On, car Šekspir!
Carstvo mora biti veliko! – bio je program. Šekspirov duh je bio garancija za to. Bio je to suviše velik duh da bi zaposeo prostor samo od jedne do druge obale Britanskog ostrva. Carstvo mora biti višebojni mozaik, povezani multum, ne uniformisani i dosadni unum! Ono je postalo takvim. A Carstvo ipak ne sme biti ni gordo ni samodovoljno, jer ‘Onaj koji je gord pojede samoga sebe’! Ono i nije.
Šekspir je bio primordijalni tvorac i inspirator Britanskoga Carstva; Kromveli, Elizabete, Džordži, Viktorije, Pitovi i Gledstoni – to su pomoćni graditelji tog velikog zdanja. Smem li da kažem – Britanski svet je veliko telo u kojem je ovaploćen šekspirski duh? Posedovati takvo carstvo, znati njime upravljati, kako s njime postupati, kako ga pokretati ka progresu i civilizaciji – za to je potreban specijalan odgoj. Takav odgoj mogao je dati britanskom narodu samo Šekspir. Tokom tristagodišnjeg perioda britanske istorije mislim da bi Šekspir mogao da se uporedi samo sa Biblijom po uticaju na tu istoriju. (Govorim o naciji kao celini – uskogrudi patrioti ovog ostrva – ako ima takvih – nemaju ničeg zajedničkog sa Šekspirom i više su rušitelji nego oslonci slavnoga Šekspirovog carstva).

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *