Sedmica pred Vaskrs

Pitanje:
Oče blagoslovite, čula sam da u toku sedmice pred Vaskrs bi trebalo pročitati sva četiri Jevanđelja do stradanja Hristovih, i ceo psaltir. Počeh da čitam a u kući nastade vika i dreka. Svi smo počeli da se svađamo iz čista mira. Gde sam pogrešila i da li da nastavim sa čitanjem do kraja?
N.N.


Odgovor:
Pomaže Bog, Da, kroz bogosluženje Strastne sedmice po Tipiku mora da se pročitaju sva Jevanđelja. A to znači da bi kao pravoslavna hrišćanka sve ovo vreme trebali da provedete u crkvi i da ih sve čujete. Preživljavanje svog duhovnog života kroz bogosluženja naziva se „crkvenost“. Samo tako će te najviše da naučite o Bogu i Njegovim tajnama koje je On uredio za učvršćivanje naše vere u život večni.
Strogo rečeno, nijedan pravoslavni hrišćanin ne bi smeo da izostavi službe ove nedelje. Mi ne znamo šta može da bude važnije u ovom životu? Ako opet, i pored napomenutog, čak prekorenog, ne možete da budete na nekoj od ovih službi, da – vi bi trebali da čitate Evanđelja. Ali samo kao deo svog molitvenog života, ako to vaša domaća crkva – porodica odbija. Pedložite da zajedno sa vama čitaju, ako ne, nemojte da sa tim da pravite svađu. Smirenje nikada ne može da napravi svađu a samo ono nju najbolje gasi i smiruje.
Vrlo je važno da barem od liturgije Velikog Četvrtka pa dao Pashe ni jednu službu ne propustite. U ove dane se bukvalno živi u hramu Božijem.
Želeci vam Pashalne radosti Vaš
oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *