Саучесник у сагрешењу?

Питање:
Помаже Бог. Имам проблем који ме већ неколико месеци мучи. Имала сам друга који је заиста био добра особа и био ми је веома драг. Ја сам се трудила да нашу пријатељску везу одржавам али временом су нам се путеви некако разишли, престали смо да се посећујемо и чујемо телефоном, али пошто живимо у истом насељу, сретали смо се повремено у пролазу и сваки пут би се лепо испричали. Тачно на други дан Божића, он је дошао код мене (после 7, 8 година) и то да позајми новац. Ја сам у међувремену чула да је он почео да се др огира али из непоузданих извора и нисам хтела у то да поверујем. Нисам му дала целу суму коју је тражио да позајми, али неки новац сам му ипак дала јер ми је било тешко да га одбијем а и нисам могла да будем сигурна да му не треба за то за шта је тражио. Он је 20так дана после тога умро и мене страшно мучи савест због тога. Занима ме ваш став о томе – да ли сам постала “саучесник” у његовом сагрешењу и да ли сам некако можда и ја допринела трагичном исходу? Искрено вам хвала!
Маја


Одговор:
Христос Васкрсе драга Мајо! Не мислим да сте саучесник у његовом греху јер сте хтели да му помогнете. Од вас је тражена помоћ или милостиња, и ви сте је дали. Погрешно је када људи не дају пруженој руци оних који су пали, понижени и социјално одбачени. Уобичајено: ма не дам му јер ће да купи алкохол није брига него је изговор за тврдо срце. Ако је неко познати грешник који малтретира своје тело и здравље, као алкохоличари или наркотичари, ја бих саветовао да им се помогне на неки други начин, у смислу хране, одеће огрева и сли.
Ипак ваша савест најбоље суди у овом случају. Ако сте ви дали новац с свесном намером да га повредите сигурно је грех, а ако сте дали зато што је пружио руку, са вашим сестринским саосећањем и ради старог пријатељства ви сте добро дело учинили, и немате никакве везе са његовим грешним животом и трагичним крајем.
Са поштовањем
оЉубо

Comments are closed.