NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » Sastanak na Kritu organizovan iz Stejt Departmenta

Sastanak na Kritu organizovan iz Stejt Departmenta

Protojerej ANDREJ Filips

26. aprila 2016.

Sekularni sastanak odbijen: Nije sasvim jasno kako će osujećeni masonski organizatori sada delovati.

„Bog je toliko zavoleo svet da On nije poslao komisiju“.

Gruzijska pravoslavna crkva, Bugarska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva izvan Rusije, mnogi uvaženi arhijereji i teolozi svuda po svetu, a sada i Sveta Gora, svi odlučno odbacuju nekoliko nacrta dokumenata za sastanak odabranih pravoslavnih episkopa na Kritu u junu. I ne samo to, nego odbacuju i tajanstvenu metodologiju, kao i uslove, pa i samo arogantno ime ovog, do sada malog, nesvetog i delimično pravoslavnog sastanka. Kompromitujući Istinu Hristovu bajatim, humanističkim, političkim komitet-govorom, ti dokumenti sada su sveobuhvatno odbijeni od strane naroda Božijeg.
Sekularistički organizatori sastanka iz Stejt Departmenta u Vašingtonu će morati da ponovo razmisle. Možda su s lakoćom uspeli da osvoje protestantske i rimokatoličke institucije decenijama ranije, ali Hrišćanska Crkva ne govori o heterodoksiji već nešto drugo, priča koja je njima prilično nepoznata. Istina, oni su naimenovali dva, verovatno tri patrijarha iz četrnaest pomesnih pravoslavnih Crkava, lukavo su podelili Srpsku crkvu, infiltrirali su se u druge pomesne Crkve, uključujući i Rusku, svojim liberalnim, mesožderskim agentima izdaje, pomoću kojih pokušavaju da utiču na još slobodne patrijarhe. Međutim, njihovi predlozi za razbojnički Sabor su se već suočili sa odlučnim neprihvatanjem od strane Crkve.
Nije sasvim jasno kako će osujećeni masonski organizatori sada delovati. Njihova sekularistička agenda, ismejana u pravoslavnom svetu je odbačena. Naravno, kao i obično, njihovi agenti su počeli vređanje vernika nazivajući ih farisejima, mračnim fanaticima, pokušavajući da zabrane reč „jeretik“. Da ima nekoliko fariseja, mračnih fanatika, nećemo poricati. Ali oni su neznatna manjina, van Crkve, oni su odbegli, odbijajući da se bore unutar Crkve. Oni nisu verno sveštenstvo i narod koji unutar Crkve decenijama poziva da se preispita ceo projekat od vrha do dna, njegova metodologija (iza zatvorenih vrata za politički neslobodne), njegov nedostatak kanoničnosti (zabrana većini episkopa da prisustvuju, a umesto njih pozivanje jeretika) i njegova dokumenta sekularnog govora, izrađena od strane kompromitovanih diplomata, filozofa koji ponavljaju jednu istu mantru, i intelektualaca, ali ne pravoslavnih.
Možda, umesto pukog, ali veoma skupog sastanka na sunčanom Kritu, sada bi trebalo da održimo Sabor na kome bi Jevanđelska Istina bila objavljena celom svetu, jer je većina još uvek nije čula. Svi pravoslavni episkopi treba da budu pozvani i nikoga ne treba ućutkivati zbog straha od suprotstavljanja politički vezanim glavama lokalnih crkava.
Dokumenti, koji su jasno popločani duhovno mrtvim kompromisima, zaraženi diplomatskim govorom, sa svojim sekularističkim „ljudskim dostojanstvom“ i „ljudskom ličnošću“, treba da budu bačeni na smetlište istorije. Hajde da govorimo iskrenim jezikom crkvenih otaca i da ne pozivamo jeretike. Umesto što gube vreme i novac govoreći nam kako je post važan i sugerišući nam na protivrečan način da su nepravoslavni možda izvan Crkve (oduvek smo znali da jesu), episkopi bi mogli, u ovim poslednjim vremenima, da govore o stvarima koje su zaista važne.
Svi naši episkopi, koji predstavljaju 216 miliona pravoslavnih u svetu, u kome je više od sedam milijardi van Crkve, mogli bi da upute poziv ostatku sveta na spasenje unutar Crkve, svežim, jasnim i razumnim, blistavim jezikom Crkve. Na najjasniji način mogu da proglase i pouče Jevanđelskom Istinom, ne kompromitujući sebe tako što bi se pozivali na Zapadne hrišćanske jeresi koje su otrovale veliki deo sveta svojim lažnim hrišćanstvom (ali ne i pravoslavlje), i da prevedu bogoslužbene knjige na vodeće svetske jezike. Svet se suočava sa svojim krajem, njegova višestruka sredstva za samouništenje svi mogu jasno da vide. Sada je od životne važnosti hitno ga pozvati na pokajanje pre tog kraja.
Ako će biti Crkvenog Sabora, neka on uzme za svoje zaštitnike svetog Jovana Krstitelja, sv. Marka Efeskog i sv. Justina Ćelijskog. Neka jasno govori o pokajanju, o učenju Crkve i njenoj Istini nasuprot Zapadnim jeresima. Hajde da govorimo o otkrovenju Svetoga Duha. Neka Sabor svoje obraćanje uputi na skoro sedam milijardi muslimana, hindusa, budista i sekularista (koji su više ili manje potekli od Zapadnih i drugih jeresi i sekti) i neka ih sve pozove na pokajanje u jedino spasonosnoj i jedino vaskrsavajućoj Istini Hristu. Njihovi bogovi, proroci i prinčevi su svi mrtvi: Hristos jedini nije mrtav, nego živi Vaskrsli iz groba, svojom smrću uništivši smrt. Neka Sabor kaže nekompromitovanim rečima: „Ja sam Put, Istina i Život“. Onda će zaista biti Sabor, i tako će biti naš Sabor, i tako će i ući u istoriju.

Preveo sa engleskog jezika:
Protojerej-stavrofor Srboljub Miletić

Izvor:
Father Andrew, Orthodox England

A Secular Meeting Rejected: A Council Proposed

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *