NASLOVNA » Društvo, Pomesne Crkve, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Saopštenje za javnost Sinoda SPC povodom Sabora na Kritu

Saopštenje za javnost Sinoda SPC povodom Sabora na Kritu

U bratskoj ljubavi, sa odgovornošću i nadama pripremajući se za dolazak na Sveti i Veliki Sabor Pravoslavne Crkve, koji će, ako Bog dâ, biti održan u Pravoslavnoj akademiji na Kritu o Pedesetnici, od 17. do 26. juna 2016. godine, Sveti Arhijerejski Sinod u proširenom sastavu na svom zasedanju održanom u Srpskoj Patrijaršiji u Beogradu, 15. juna 2016. godine, s obzirom na situaciju nastalu posle održavanja redovnog Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, donosi sledeću odluku:

Najpre, imajući svest o veličini i značaju Sabora, naša Crkva želi da u duhu crkvograditeljstva doprinese da i ovaj Sveti i Veliki Sabor ispuni kriterijume i meru istinskih Sabora iz istorije Pravoslavne Crkve i opravda svoj naziv.

Sa druge strane, naša Crkva zahteva da problemi i pitanja ne samo Srpske Pravoslavne Crkve nego i onih najsvetijih Crkava koje su otkazale svoje učešće na Saboru, moraju biti razmatrani na ovom Saboru.

img1

U tom cilju, Sveti i Veliki Sabor treba da traje dok se sva pitanja ne razmotre i on ne može biti talac unapred sročenih i oktroisanih pravilnika. Tek sa punim konsenzusom Sabor se može smatrati Svetim i Velikim Saborom.

Konačno, naša Crkva insistira na tome da sabranje na ostrvu Kritu bude početak saborskog procesa, da postavljena pitanja rešavaju u njegovom toku, a u duhu saborno-vaseljenskog predanja Crkve Hristove.

Ukoliko Crkve koje su već prisutne na Saboru, na čelu sa Vaseljenskom Patrijaršijom, istraju u stavu da odsutne Crkve bez stvarnog razloga bojkotuju rad Sabora i ukoliko već prisutne Crkve odbiju da uzmu u razmatranje sva postavljena pitanja, probleme i nesuglasice, predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve na Saboru biće, nažalost, prisiljeni da napuste zasedanje toga Sabora i da se na taj način pridruže Crkvama koje su već odsutne.

Ovakav stav predstavlja dosledno sprovođenje odluka Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve održanog u maju mesecu 2016. godine.

U duhu naše crkvene i pastirske odgovornosti, iznosimo ove stavove sa nadom u prosvećujuće dejstvo Svesvetoga Duha.

AEM i Patrijarh srpski

Predsednik Svetog Arhijerejskog Sinoda

I R I N E J

 

Izvor: http://spc.rs/saopshtenje_za_javnost_31

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *