NASLOVNA » Društvo, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Saopštenje za javnost Odbora za Jasenovac

Saopštenje za javnost Odbora za Jasenovac

Sednica Odbora za Jasenovac održana u mučeničkim Dolima u Pivi

U petak, 9. juna 2017. godine, u metohu manastira Pive u Dolima, po pozivu Preosveštenog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija, a povodom proslavljenja Novomučenika pivskih, održana je sednica Odbora za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve.

Oko hiljadu i tri stotine žitelja Pive, od čega je više od polovine bilo žena, dece i staraca, postradalo je juna 1943. godine u nacističkoj odmazdi koja je bila deo ”Operacije Švarc”, a koju je izvršila 7. SS brdska divizija ”Princ Ojgen” (Prinz Eugen), sastavljena uglavnom od banatskih folksdojčera. Većina postradalih je pobijena u Dolima, nedaleko od manastira Pive, gde su i sahranjeni.

Godine 1977. uređen je prostor i podignuto je skromno ali upečatljivo spomen-obeležje. Godine 2006. podignut je hram po obličju Lovćenske kapele i posvećen Trećem obretenju glave Svetog Jovana Krstitelja, na koji dan se i desilo najveće stradanje u Pivi 1943. godine. Uz crkvu podignut je i konak a kompleks je postao metohom manastira Pive.

Na predlog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija Sveti Arhijerejski Sabor je na svom ovogodišnjem zasedanju uvrstio pivske stradalnike u kalendar svetih, i tim povodom je sazvana sednica Odbora za Jasenovac u Dolima. Episkop Joanikije prvi put je prelomio slavski kolač i osveštao žito Novomučenicima pivskim u istom hramu na praznik Trećeg obretenja glave Svetog Jovana 7. juna 2017. godine, koji je postao i praznik novoprosijavših i novokanonizovanih novomučenika.

Sabranje Odbora za Jasenovac 9. juna 2017. godine je počelo svetom Liturgijom kojom je načalstvovao Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije a kojem su sasluživali umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije i Episkop pakračko-slavonski Jovan, a uz prisustvo domaćina, vladike Joanikija, te brojnog sveštenstva i naroda.

Sednica Odbora je održana u konaku metoha uz učešće članova Odbora, prisutnih arhijereja, dr Veljka Đurića Mišine, v. d. direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda, glavne naše institucije koja se bavi proučavanjem stradanja, i dr Jovana Delića s Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, inače Pivljanina.

Na sednici kojom je predsedavao Episkop pakračko-slavonski Jovan opširnije se razgovaralo o proslavljanju Novomučenika pivskih, o kojima su izlagali vladika Joanikije i dr Jovan Delić, kratko je predočen rad Komisije o Alojziju Stepincu, a primljen je k znanju i uvid u aktivnosti Muzeja žrtava genocida i probleme s kojima se suočava u radu.

Odbor se posebno pozabavio problemom pronalaženja, sahrane i memorijalizacije stradalnika čija su tela tokom Drugog svetskog rata doplovila do Beograda, što je mitropolit Amfilohije inicirao kod Svetog Sinoda, a Sinod poverio Odboru za Jasenovac. Konačno, Odbor za Jasenovac je čuo kako teče rad komisije za Staro Sajmište, saslušao nacrt predloga zakona o budućem memorijalu na Starom Sajmištu te podržao kako ideju o gradnji budućeg memorijala tako i tekst nacrta predloga Zakona.

Naredna sednica Odbora za Jasenovac održaće se u drugoj polovini godine.

Administracija Odbora za Jasenovac

Izvor: Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *