NASLOVNA » Inoslavni, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Saopštenje za javnost – info služba SPC

Saopštenje za javnost – info služba SPC

Zvanična delegacija Svetog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, koju su sačinjavali mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije, episkop bački dr Irinej i profesor dr Darko Tanasković, posetila je Vatikan 16. januara tekuće godine. Toga dana je bila zvanično primljena od strane Njegove Svetosti pape rimskog Franje I. Pored samog domaćina, prijemu i razgovorima prisustvovali su i kardinal dr Kurt Koh, predsednik Saveta za unapređivanje jedinstva hrišćanâ, i tri člana administracije Svete Stolice.

Razgovor je bio srdačan, iskren i otvoren, i to ne u uobičajenom diplomatskom značenju tih reči nego u istinski hrišćanskom, duhovnom smislu. Sa obe strane se težilo istinovanju u ljubavi, po rečima svetog apostola Pavla, bez lukavštinâ i prenemaganja. Polazna i završna poenta čitavog susreta jeste da iskreni dijalog i međucrkvena saradnja na polju svedočenja i objavljivanja jevanđelskih načela i vrednosti u svetu prepunom krajnosti, od mračnjačkog verskog fanatizma do antihrišćanskog i u krajnjoj liniji nehumanog sekularizma, predstavlja i kategorički imperativ našega vremena i bitan sadržaj odgovorne misije Crkve u svetu. Pritom su u razgovoru osvetljeni ili bar dotaknuti svi važniji aspekti međucrkvenih odnosa, dijaloga i saradnje.

Pored susreta i razgovora sa episkopom Rima i poglavarom Rimokatoličke Crkve delegacija je imala i druge susrete i razgovore, i to sa kardinalom Kohom, sa monsinjorom Enrikom dal Kovolom, rektorom Lateranskog papskog univerziteta, sa kojim Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu neguje akademsku razmenu i saradnju, sa monsinjorom Karlom Azevedom, delegatom papskog Saveta za kulturu, sa monsinjorom Žan-Lujem Brižeom, bibliotekarem Vatikanske biblioteke i arhivistom Tajnog vatikanskog arhiva, i sa ambasadorom Srbije u Vatikanu, g. Mirkom Jelićem.

Svi članovi delegacije su dali intervju Lateranskoj televiziji i prisustvovali su Liturgiji u bazilici Svetoga Petra, gde su zvanično predstavljeni vernicima i pozdravljeni kao „sinodska delegacija Srpske Pravoslavne Crkve, predvođena Njegovom Eminencijom mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Amfilohijem”. Toliko o zlonamernim nebulozama da se radilo o „tajnom sastanku” u kojem je srpska crkvena delegacija bila u „komunikacijskoj izolaciji”. Razumemo i naručioce i izvršioce ovakve interpretacije u Zagrebu, sročene i pre samoga „susreta na vrhu” u Vatikanu, ali nikako ne razumemo njihove beogradske agitatore i propagatore.

Iz Kancelarije Svetog Sinoda

Dostavlja: Episkop bački Irinej

SPC.RS

Ovde napišite komentar ukoliko želite