Сањао сам Христа

Питање:
Поштовани, Прије 13 година сам имао сан у кој сам био са ГОСПОДОМ ИСУСОМ ХРИСТОМ. Прво сам у сну угледао белу дугачку кућу са равним кровом и стубовима. На један од стубова је био везан велики лав. Након тога ја сам се нашао у соби како сједим на столици а са друге стране је био (ако је уопште био он) ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС. Као да смо причали нешто у некој угодној атмосфери он се благо смјешио и тог тренутка ја сам му дао једну књигу коју су ми дали из секте јеховини сведоци. Кад је он узео књигу у сну је ужаснуо његово лице и упитао ме ко ти је дао ову књигу? Јел су ти је дали црвени попови? Ја сам му рекао да су ми је дали неки јеховини сведоци, који кажу да је име БОГА Јехова. Тад ми је он рекао: држи се чврсто у твојој вери, пошто је речено да ће у задње врјеме бити пуно лажних учитеља.
Након тога у сну сам се нашао да седим на један што и све је било као у њеким сивим облацима и тад је опет до мене дошао (ако је био он) ИСУС ХРИСТОС и питао ме да ли може да узме двје од четири аудио касете које су стајале на столу. Ја сам му рекао да их не узима, да не би ко рекао да сам ја то украо или узео. Онда сам опет у сну видео (ако је био он) ИСУСА ХРИСТА и иза његових леђа било је и других људи са брадама и сви су они имали у рукама неке дрвене кавезе са неким чудним птицама, какве ја нисам никада видео. ИСУС ХРИСТОС (ако је био он) је тада рекао: ослободите птице, и сви они људи, укључујући и ИСУСА ХРИСТА (ако је то био он) , су пустили птице на слободу. Ја сам био са супротне стране и угледао сам себе како стојим и неке две нејасне људске фигуре, као да им се не свиђа, као да су ширили неку нервозу и како кажу: а што нису пустили лава? И тада је све нестало. Колико сам читао да се то тешко може догодити, а нарочито некоме ко је грешан човјек као ја. Ја сам тек сада прије једно 4 мјесеца како сам ја грешан и све мислим да ја нисам достојан да се мени БОГ јавља и да прича тако самном, мада је порука како видите звучала као да долази са праве стваре. Уосталом, желим да напомјенем да ми је грјех омрзнуо и да желим да промјеним живот зато што ја и сви ми људи нисмо рођени да радујемо ђавола и да сами себе убијамо духовном смрћу. А да не звуцим много гордо као што сам проклето био горд, него да кажем да сам нико и ништа и прах и пепео, такао да само благи БОГ ИСУС ХРИСТОС може да ме изведе на прави пут до исповедања мојих тешких грехова. А уједно молим и ПРЕСВЈЕТУ МАЈКУ БОЖЈУ да моли за мене грјешног са свим Светим и Анђелима Божјим, а молим и вас да се молите за мене, пошто мислим да ми је свака помоћ непходна.
Нек вас благи наш САВРШЕНИ БОГ ОТАЦ СИН И СВЕТИ ДУХ све чува и по Његовој вољи води и вас и све људе за које Га молим па и мене најгрешнијег. СЛАВА БОГУ НА НЕБЕСАМА, мир и добра воља међу људима на земљи. Опростите ако сам вам одузео од вашег драгоценог времена.
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Молим те, прочитај неке од одговора из ове рубрике (Духовни живот, снови и борба са искушењима) . Из њих ћеш видети да хришћанин неби требао да поклања много пажње сновима. Господ од нас тражи сабраност, свесност и трезвеност. Он нам даје духовно и телесно здравље и живот. Његово учење је јасно и недвосмислено, природно и пуно радосне наде. Оно нам служи на трежњење од греха и страсти, на здравоумну веру, размишљање и делање на свом и туђем спасењу.
Нико се не спасава по својим заслугама или због своје праведности, него је Господ Једини који спасава све нас својом милошћу, уколико се мало потрудимо у исправном животу, вери и размишљању, у Његовој вери и љубави. Он свима нама даје снагу да тим путем идемо и истрајемо до краја. У Њему нема ничега што ствара конфузију, што рађа страх у човеку или даје несигурност. И све то се види одмах и на први поглед.
Његово Јеванђеље је заиста, блага вест, која никога не плаши и не збуњује, осим оних који не желе да је слушају и којима више одговара мрак сопственога разума од светлости Божије благодати у вери и Цркви Христовој. Јер, у Њему нема ништа магловито и нејасно, нема никакве тврдоглавости, слепе упорности, ускогрудости, нема страха или нервозе, нема ништа што је непријатно, агресивно, инсистирајуће, непристојно или збуњујуће. Он даје мир, радост, љубав, слободу и сигурност, коју има човек који без сумње зна да је на добром путу, јер му то цело његово биће сведочи и говори.
Сваки страх, нервоза, збуњеност и сумња, јесу природна атмосфера коју око себе шири отпадник од Бога – зли дух. По томе се познаје његово присуство и делање. Њему не одговара светлост и здрава наука, јер је он тај који „мути воду” и потом „лови у мутном”. Твој сан је заиста живописан, али се ја не бих усудио да га тумачим. Ти га сам можеш измерити овим мерилима, које сам ти горе набројао. Јер, ништа нам не помаже ако знамо разне детаље и слике из раја и пакла, ако немамо праву веру и добра дела. Уосталом, „По плодовима њиховим познаћете их” – каже Христос. Ако ти је тај доживљај оставио мир и радосну наду у души, ако те је учврстио у правој и здравој вери, онда је добар. Ако ли не, онда је то само још један покушај непријатеља да те саплете и збуни.
У сваком случају, иди правим путем, уздај се у Бога и не осврћи се ни лево ни десно, јер су многе замке и многе странпутице око оних који иду путем Божијим.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.