NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Smrt, zagrobni život, Strašni Sud » Samoubistvo

Samoubistvo

Pitanje:
Pomaže Bog! Početkom avgusta, za vreme mog boravka u inostranstvu, javili su mi da mi je deka umro. Buduħi da je bio bolestan veħ 3 godine, i da se u poslednje vreme sve više žalio na svoje stanje, mislila sam da se radilo o prirodnoj smrti. Međutim, tek kada sam se vratila kuħi, tata mi je rekao da je deka izvršio samoubistvo, tj. obesio se (i pre je to često pominjao u naletima bolesti, ali nikada nisam mogla da poverujem da je bio spreman na tako nešto) . Pošto se to tako desilo, sahranjen je bez sveštenika. Pošto sam vernik mnogo mi je žao što se to tako dogodilo! Zbog toga me interesuje da li postoji neki način da se napiše molba episkopu, vladiki… pa da se naredni parastosi obavljaju po pravoslavnim običajima? ? ? Molim Vas, posavetujte me šta moja porodica treba da uradi i da li uopšte postoji neki način? unapred hvala
N.N


Odgovor:
Bog pomogo, Ako u ovom mom odgovoru očekujete utehu i opravdanje za tragičnu smrt koju je vaš deda izabrao onda ja se osećam pod velikim pritiskom, jer moram da vam kažem ono što je vama potrebo da znate a ne ono što želite da čujete. Dakle, ako računate da su vaši propustili da nadležnom episkopu dostave ključne informacije u vezi tog samoubistva onda ovde vredi da vam dam nekoliko saveta.
U ovakivim tragičnim slučajevima obično se porodica obraća svešteniku da on prosledi molbu episkopu za njegovo razrešenje da se izvrši opelo. Episkom mora da ima sve činjenice u vezi ovog nasilnog oduzimanja života, pre svega jasne informacije i svedočanstva o njegovom mentalnom stanju u danima pred samoubisvo. Uzimajući u obzir da se i na alkoholizam poznavao kao mentalna bolest mi bi morali da tako isto gledamo i na današnje uzimanje opakih narkotika koje čoveka dovode u zavisnost i „vannormalno“ duševno stanje. Ako je bio na jakim sedativima, naprimer pod morfijumom koji bi trebao da ublažava bol, onda mi moramo da dokumentujemo da on dovodi čoveka u mentalno pomućeno stanje i tada on nije sposoban da pravilno rasuđuje. Ovakve i slične stvari mogu da se iznesu pred episkopa i sačeka njegovo mišljenje koje bi trebalo da bude pozitivno.
Ako je vaš deda bio pri čistoj svesti a do toga nikada nije pokazivao znake suicidnosti, i samo zbog neizdrživih bolova digao ruku na sebe onda stvar postaje vrlo teška da se opravda, zato što je svesno odbio da pred smrt ponese krst stradanja i okaje ono zbog čega mu je poslat. U tom slučaju Crkva ne može da se moli za čoveka koji je odbacio ponuđeni krst jer ni Bogočovek nije odbacio svoj.
Dakle, obratite se nadležnom episkopu. Vidite da vam vaš sveštenik zakaže susret sa njim, a ako je prezauzet onda mu se pismeno obratite sa priloženim dokumentima i svedočanstvima.
Ako ne dobijete arjhijerejski blagoslov za molitve Crkve onda vama ostaje da se u vašim privatnim molitvama molite za njega jer vam to pravo niko ne može da uskrati. Moliti se i nadajte se na Boga da će biti milostiv jer je uvek čovekoljubiv.
Molitveno želeći pokoj duši vašem tragično preminulom dedi ja vas iskreno pozdravljam.
oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *