SABRANE BESEDE

 

SABRANE BESEDE
 

 
PASHALNE BESEDE – TOM III
 
Beseda 3. u Nedelju Sv. Otaca I Vaseljenskog Sabora i Sv. Mučenice Glikerije[1]
1974. godine u manastiru Ćelije
 
Evo čudne Blagovesti današnjeg Svetog Evanđelja.
Blagovest: nema smrti više! Nema smrti više. Gospod Hristos je došao u naš zemaljski svet, spustio se na ovo ostrvo smrti, da ga pretvori u ostrvo besmrtnosti. Spustio se u ovaj svet, kako se kaže u današnjem Svetom Evanđelju, da svemu da Život Večni[2]. Svemu, svakom ljudskom biću i svakom stvorenju. Je li Gospod to učinio? Nesumnjivo je to Gospod učinio Svojim Vaskrsenjem iz mrtvih. Pobedio smrt! Pobedio je smrt za svakoga od nas, za svako ljudsko biće i za sav rod ljudski. I ne samo pobedio, nego i dao Život Večni.
Čudne su i divne crkvene pesme. U jednoj se veli: – Hristos vaskrese iz mrtvih i darova nam Život Večni. A šta On od nas traži kad nam daruje Život Večni? Čime to Gospod Hristos daruje Život Večni? Daruje nam Svojom Večnom Istinom, jer Večna Istina porađa u našim dušama Večni Život. Daruje nam Večnu Pravdu, jer Večna Pravda porađa u nama Život Večni. Daruje nam Večnu Ljubav i Večnu Radost, jer joj je glavna muka uništena i uklonjena sa ove zemlje, muka od smrti, nevolja od smrti, pakao od smrti.
Zato je Gospod Hristos zaista nezamenljiv za nas ljude. Ne samo da je On pobedio smrt u Svome sopstvenom telu, nego je pobedio smrt u ime svih nas i radi svih nas. I mi, na vrlo lak način postajemo posednici Večnoga Života. Kako? Verom. „Koji veruje u Mene, ima Život Večni“[3], veli Spasitelj. To On od mene i tebe traži. Veru – u koga? U Njega Istinitog Boga. Jer, čime je dokazao da je Jedini Istiniti Bog? Svojom svemoći, Svojom silom, Svojim Vaskrsenjem, Vaznesenjem na Nebo, uznošenjem tela ljudskog, tela Njegovog iznad svih Anđela i Arhanđela, iznad svih svetova. Tako je Gospod proslavio telo ljudsko i pokaza nama da je to put svakog tela ljudskog. Zato je stvorio čoveka, da telu ljudskom podari Život Večni, da celom ljudskom biću podari Život Večni, i da nastani čoveka u blaženstvu iznad svih Arhanđela i Anđela.
Da, veličina je i istinitost Gospoda Hrista, kao Jedinog Istinitog Boga, u tome što je On darovao rodu ljudskom Život Večni, ne tražeći od nas neke naročite podvige, nego po velikom Svom čovekoljublju On je podario Život Večni. U čemu je taj Život Večni, kazao nam je kroz današnje Sveto Evanđelje, Evanđelje Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora: da je poznanje Trojičnog Boga, Oca i Sina i Svetoga Duha, i služenje Njemu, glavni cilj ljudskoga bića, ljudskoga života i ovoga sveta, i da pozna Istinitog Boga i da živi u Ocu i Sinu i Svetome Duhu.[4]
I Gospod je to pokazao na bezbroj primera na svakom Svetitelju: da je On zaista došao u ovaj svet da daruje čoveku Život Večni; da podseti ljude da se oni stvorenja Božija; da je duša njihova s Neba; da je duša njihova besmrtna; da besmrtna duša obesmrćuje i telo. I telo je stvoreno za Gospoda,[5] kako veli Sveto Evanđelje. I telo je stvoreno za Život Večni i ono će vaskrsnuti, i svačije telo, i moje i tvoje i svakog ljudskog bića vaskrsnuće na dan Strašnoga Suda da se pridruži svojoj duši i nasledi Carstvo Nebesko.
Tako, niko nije pokazao taj pravi cilj čovečijeg života sem Gospoda Hrista. To je naznačenje ljudskoga bića: uzneti se iznad svih svetova, (iznad) Heruvima i Serafima, i živeti u Božanskom blaženstvu i Božanskoj slavi. I Gospod je za to dao sva sredstva nama ljudima u Crkvi Njegovoj. U Crkvi svaka reč, svaki uzdah, svaka suza, vodi u Život Večni, jer uklanja grehe duše, uklanja strasti duše, uklanja ono što je smrtno, ono što vuče smrti. I Gospod je dao Svete Tajne i svete vrline da pomoću njih ispunimo sebe svim onim što je večno i besmrtno. I Crkva, evo, dve hiljade godina bori se protiv – koga? Protiv greha, protiv smrti, protiv đavola – i osigurava nam Život Večni.
Gle, bezbrojni svedoci toga. Mi danas slavimo Svete Oce Prvog Vaseljenskog Sabora, njih trista osamnaest koji su nam i pokazali i posvedočili istinitost Hristovog Evanđelja i istinitost Njegove Blage vesti: Da je ovaj svet prestao biti ostrvo smrti i postao je ostrvo besmrtnosti. I svaki je pozvan da to doživi, da nađe svoj smisao kao ljudsko biće u ovome svetu, pravi smisao, jedini smisao.
Evo: trista osamnaest Otaca – šta su oni svedočili, čega su oni svedoci? Svedoci su Vaskrslog Bogočoveka Hrista, svedoci su Njega kao Istinitog Boga. Čime su Ga svedočili? Svedočili su svojim svetim životom, svojom pobedom nad gresima, nad smrtima, pobedu nad paklom i nad svima đavolima. Tako, oni su ustvari jedini prave Vojskovođe hrišćanske vojske Hristove u ovome svetu. Vojskovođe koje se bore za nas i sa nama i oko nas, protiv svakog greha, protiv svake smrti, protiv svakog đavola, i osiguravaju Život Večni. Zato Crkva slavi i proslavlja Svetitelja svaki dan, jer su oni svedoci, svedoci Vaskrslog Bogočoveka Hrista, Svemoćnog uvek. Ne samo oni Sveti Oci, već i svaki Svetitelj i svaki Mučenik i svaki Ispovednik, svi su oni svedoci jedne istine, glavne istine u ovome svetu – to je Vaskrsenje Hristovo! I time svedoci života našeg.
Eto, i Sveta Mučenica Glikerija svedok je Vaskrslog Bogočoveka Hrista, svedok je istinitosti Njegove vere, svedok je istinitosti Njegove Istine, Njegove Pravde, Njegove Ljubavi. Mučena i kidana, ona je neodstupno ispovedala Njega. Bačena u oganj, u peć užarenu, ona je ostala nedirnuta. Ispovedajući Gospoda Hrista kao Istinitog Boga, i ružeći i odbacajući basne i gatke neznabožaca i mnogobožaca, time nam i ona pokazuje da je smrt zaista pobeđena, greh zaista pobeđen, i svima nama osiguran Život Večni. Od nas traži – šta? Veru u Gospoda Hrista, veru i napor da izvršimo Njegove zapovesti, da živimo po Njegovim Svetim vrlinama. I Gospod daje sile svima koji pokazuju takvu veru u njega.
Eto, i Sveta Glikerija, i svi Sveti Mučenici, i Sveti Oci svedoče – šta? Svedoče da je Gospod Hristos zaista Svepobedni Bog, Istiniti Bog, i da je sve drugo laž, ako ne služi Njemu. Tako i čovek, i svako ljudsko biće. Mi osuđujemo sebe na smrt, vršimo samoubistvo ako ne verujemo u Gospoda Hrista, ako ne držimo Njegove zapovesti, ako ne živimo Njegovim Svetim Evanđeljem. Bezbroj je u ovome svetu duhovnih samoubica koji ubijaju sebe – čime? Time što odbacuju veru u Gospoda Hrista. Ne veruju u Njega, u Jednog Istinitog Boga, Koji zaista osigurava pobedu nad smrću i daruje blaženstvo čovečijem biću. Kako? Čovek van Hrista i bez Hrista ne zna.
I mi, kao Pravoslavni hrišćani imajući svu Hristovu Istinu sa nama u Crkvi našoj, dobijamo moći i sile da se borimo protiv svakoga greha i da očistimo sebe od svakoga greha. Nemoj reći: ja sam nemoćan, ja ne mogu da se borim protiv ovog greha, ili protiv onog greha. Pomisli, Apostol Pavle je čovek kao i ti, a šta je on od sebe dao? Sveti Velikomučenik Georgije je čovek kao i ti, a šta je od sebe dao? I mnogobrojni Pravednici u Crkvi Hristovoj, to su ljudi kao i ti, kao i ja, samo, u čemu se razlikuju od nas? – Revnošću i verom. Primoravaj sebe na svako dobro[6], jer ne možeš biti hrišćanin u ovome svetu, ako ne primoravaš sebe na dobro. Jer gresi vuku i na jednu i na drugu stranu, gore i dole, iskušenja su mnogobrojna. I ti si dužan da primoravaš sebe na svako dobro.
Gle, uvredio te taj i taj, šta treba da činiš? Primoraj sebe da mu oprostiš, pomoli se Bogu za njega, onda si na dobrom putu. Grde te, pljuju te, ruže te – moli se Bogu za njih da ih Gospod oslobodi tog poroka, jer oni ustvari ubijaju sebe a ne tebe. Tako, niko neće imati izgovora za neizvršenje zapovesti Hristovih, jer nam je Gospod dao sva sredstva da zaista pobedimo svaki greh: da gordost pobedimo smirenošću, da mržnju pobedimo ljubavlju, da oholost, bezočnost pobedimo smirenošću, da svaki greh pobedimo vrlinom. I mi živeći u ovome svetu, živeći u Crkvi Hristovoj, uvek smo pomagani Svetiteljima Božijim na tom hrabrom i pravednom putu – na putu borbe sa grehom i pobede nad grehom, na putu borbe sa smrću i pobede nad smrću.
Neka bi današnji Sveti Oci i Sveta Mučenica Glikerija, koju praznujemo i slavimo, bili od pomoći svima nama da i mi izvršimo zapovesti Hristove, da i mi uzrastamo svoju veru u nama u Vaskrslog Gospoda Hrista. Da se ne bojimo ni greha, ni smrti, verujući u Besmrtnog i Bezgrešnog Gospoda.
Neka bi molitve Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora i Svete Mučenice Glikerije pomogle svakome od nas da i mi u ovome svetu javimo se kao pobednici nad svakim grehom, nad svakom smrću, nad svakim đavolom. I tako, njihovim molitvama, osiguramo Život Večni.
Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese.
 


 
NAPOMENE:

  1. Evanđelje po Jovanu17, 117. Godine 1974. u Nedelju Sv. Otaca Nikejskih pao je i spomen Sv. Glikerije (13. maja). – Prim. uredn.
  2. Jn. 17,2 :
  3. Jn. 5,24
  4. Jn. 17,3; 4,23; 1Jn. 5,20
  5. 1 Kor. 6,13 i 19
  6. Misao Sv. Makarija Velikog, često navođena od oca Justina. – Prim. uredn.

2 komentar(a)

  1. Slava Bogomajki,neka nas zaštiti svojim molitvama.

  2. Veliki naš Sveti otac Justin! Zaista Bogom nadahnut. Ne znam da li ijedan narod na svjetu, u savremeno vrijeme, ima ovakvog tumača Jevanđelja. Hvala Bogu, što nam ga je dao!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *