SABRANE BESEDE

 

SABRANE BESEDE
 

 
PASHALNE BESEDE – TOM III
 
Beseda 2. u Nedelju Svetih Otaca Nikejskih[1]
1967. godine u manastiru Ćelije
 
Eto nedelje Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora. Otkuda to? Posle čudesnih neviđenih događaja, posle Vaskrsenja Spasa, posle Vaznesenja, posle Golgote, posle celokupnog života Spasiteljevog na zemlji trideset tri i po godine, Crkva proslavlja Svete Oce Prvog Vaseljenskog Sabora. Zašto? Zato što su Sveti Oci Prvog Vaseljenskog Sabora najveći borci sa Svetim Apostolima i uz Svete Apostole najveći borci za jednu istinu istinu da je Hristos Isus Istiniti Bog. To je njihova glavna borba, to je njihova glavna bitka: Hristos je Istiniti Bog! U tome je sva njihova propoved, u tome je srce njihovo, duša njihova, savest njihova. Hristos je Istiniti Bog, Hristos je Bogočovek. Eto, to je ta sva istina koju Oci Prvog Vaseljenskog Sabora neustrašivo propovedaju i ispovedaju. U divnim stihirama oni se nazivaju božanstveni borci, borci koji se bore neustrašivo, bore za najvažnije istine u svima svetovima i za najvažniju Ličnost – za Istinitog Boga.
Šta je za čoveka važnije u svetu od toga? Zašto? Šta je to Bogočovek Hristos dao svetu za šta su ovih trista osamnaest Bogomudrih Otaca sav život svoj dali Njemu, posvetili Njemu, živeli Njime i za Njega, i danas vladaju svetovima iz Nebeskog Carstva. Šta su oni to dali svetu? Oni su preneli i posvedočili veru Apostola, veru da je Isus Hristos Istiniti Bog, da je Isus Hristos Istiniti Bogočovek. Jer samo kao Istiniti Bog i Istiniti Bogočovek Gospod Hristos je mogao dati ljudima Večni Život. Jer borba za Istinitog Boga, ustvari je borba za Večni Život.
Čuli ste danas u Svetom Evanđelju, gde Spasitelj veli da je On došao u ovaj svet da svemu da Život Večni.[2] To je cilj Njegovog dolaska u ovaj svet – da svemu da Život Večni, da pobedi smrt, pobedi greh, pobedi đavole, da razori pakao, da ljudima osigura Život Večni. A šta je više i veće od toga? Šta je Bog mogao dati veće ljudima od Večnoga Života, i šta je Bog mogao dati veće ljudima od Sebe Sama? A Gospod Hristos je dao Sebe Sama ljudima. Postao je čovek, On Istiniti Bog. To je najveći dar koji je Bog dao čoveku…[3]
 


 
NAPOMENE:

  1. Jevanđelje po Jovanu 17,1-13
  2. Jn. 17,2
  3. Beseda nije završena. – Prim. prepis.

2 komentar(a)

  1. Slava Bogomajki,neka nas zaštiti svojim molitvama.

  2. Veliki naš Sveti otac Justin! Zaista Bogom nadahnut. Ne znam da li ijedan narod na svjetu, u savremeno vrijeme, ima ovakvog tumača Jevanđelja. Hvala Bogu, što nam ga je dao!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *