SABRANE BESEDE

 

SABRANE BESEDE
 

 
NEDELJNE BESEDE – TOM II
 
Beseda 2. u Nedelju 15. po Pedesetnici[1]
1965. godine u manastiru Ćelije
 
Današnje Sveto Evanđelje je Evanđelje koje nam objavljuje novozavetni ustav. Objavljuje najvažniji novozavetni zakon, svezakon. Nebeski ustav – ustav koji vlada na Nebu i na zemlji. Eto, to je Blagovest u današnjem Evanđelju.
Jedna ista istina prohodi sve svetove, jedna ista istina ide od Boga do čoveka, i od čoveka do poslednje tvari. Jedna ista istina važi i za Nebo i za zemlju. Jedna ista pravda, jedna ista ljubav, jedno isto dobro. I Nebo i zemlja žive, i treba da žive po istim Božijim zakonima. To nam objavljuje današnje Sveto Evanđelje. Ono što je najveće na Nebu, najveće je i na zemlji; ono što je najbolje na Nebu, najbolje je i na zemlji; ono što je najistinitije i najpravednije na Nebu, najistinitije i najpravednije je i na zemlji. Nije Gospod zemlju izuzeo od Neba, nije Gospod zemlju odvojio od Neba, da nama da neke niže zakone, neke niže male istine, ne! Jedna ista Večna Istina, Večna Pravda caruje i vlada u svima svetovima, i u Nebeskim i zemaljskim. Takvo je Evanđelje Gospoda Hrista.
Tako je čudesan i divan Gospod, Kome danas, kako piše i priča Sveti Evanđelist, neki zakonik da Ga iskuša, da čuje od Njega koji je to zakon^najveći u svetu, koja je zapovest najveća: šta ja kao čovek, ja kao zakonik jevrejski treba da znam, najveću i najvažniju zapovest, da prvo nju vršim, a sve ostalo da odstranim. „Učitelju, reče on Gospodu, reci koja je zapovest najveća u Zakonu“[2]. Spasitelj odgovori: „Ljubi Gospoda Boga svom dušom svojom, svim srcem svojim, svom mišlju svojom, svom snagom svojom. – Ovo je prva i najveća zapovest. A druga je kao i ova: Ljubi bližnjeg svog kao i sebe samog. O ovim dvema zapovestima visi sav Zakon i Proroci“[3]. Eto, eto Božanskog odgovora, eto sveodgovora, eto nebeskog i zemaljskog ustava. Prva i najveća zapovest: Ljubi Gospoda Boga svim srcem svojim
Čoveče, ti na zemlji šta predstavljaš bez Boga? Nisi ni slamka među vihorova, nisi ni komarac među suncima! Čoveče, ti, ti se možeš održati u ovome svetu ako vežeš sebe celog za Gospoda svih svetova: sa Gospodom Bogom koji drži sve svetove, sva bića, sva stvorenja – Svojom mišlju drži, Svojom silom, Svojom snagom. Ti, da bi video ko si i šta si, prinesi srce svoje Bogu. Šta je tvoje srce? Tvoje srce živi kao i telo tvoje, od Boga u srcu živi duh tvoj. Šta da radiš ti sa srcem svojim? Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim.
Kako ću, Gospode, ja svim srcem ljubiti Tebe? Lako, vrlo lako. Molitva, eto ljubavi k’ Bogu. Šta molitva radi? Ona srce tvoje i moje prenosi iz ovoga u onaj svet. Prenosi ga u Boga. Ti ispražnjuješ sebe, veliš: Gospode, šta će mi srce moje bez Tebe? Šta ono znači? Ono kuca danas, kucaće sutra, kucaće pedeset godina i sto godina, pa će prestati, Gospode. Radi čega ono kuca uopšte, radi čega je živo u meni? Šta će mi srce bez Tebe, Gospode! Ti, predajući srce svoje Gospodu, ne gubiš ga, naprotiv. Ti ga dobijaš, ti ga predaješ Njemu da ga On očisti, da ga osveti, da ga ispuni Svojom Božanskom Istinom, Svojom Božanskom Pravdom. To znači ljubav tvoga srca prema Bogu: da ti predaš Njemu, da On rukovodi i upravlja tvojim srcem, da On ispunjuje tvoje srce Svojim Božanskim Istinama, Božanskim Pravdama, Svojim Nebeskim silama.
I svom dušom svojom ljubi Gospoda Boga svog. A duša, Gospode? Znam, Ti si mi rekao, da duša više vredi nego svi svetovi skupa. A ta duša bez Tebe, šta nam vredi/? Rekao si da vredi više nego svi svetovi, ali bez Tebe prazna/je duša. Ali, duša je stvorena po slici Božjoj. Znači, treba ljubiti Boga svom dušom svojom. A to znači da treba dušu svoju da predam Tebi. Da, Gospode! Evo, predajem je Tebi kroz molitvu, kroz post, kroz ljubav, kroz trpljenje, kroz milost, kroz milosrđe, kroz strpljenje kroz stradanje za istinu Tvoju, predajem je Tebi! A Ti, lik Tvoj Božanski u mojoj duši očisti Gospode, osveti, prosveti, neka blista u meni, neka me lik Tvoj podigne za ovaj svet, kroz ovaj život pun tajanstva i pun zagonetki Tvojih. Svom dušom ljubi Gospoda Boga svog – treba da dušu predaš Gospodu Hristu. Evo Ti je, Gospode! Ja, ja nisam u stanju da je očuvam. I ne znam šta je duša! Ja je osećam, ja njome živim, ali Ti, Ti znaš kako ćeš tu sliku Svoju, lik Svoj da vodiš kroz ovoj svet. Eda ja ne bih zapao u neke strašne provalije i urvine zala, i grehova i strasti, i lik duše, i lik duše svoje upropastio. Gospode, molim Te, primi je! Ne mogu da se borim, ti je preradi, Ti je obradi, Ti je osveti, Ti je ispuni Svojim Božanskim silama, da odoli svim iskušenjima, i svima grehovima, i zamkama u ovome svetu, i svima demonima koji stoje iznad i iza svih zala.
I još si naredio, Gospode, da Boga ljubimo svom mišlju svojom. Misao, šta je misao? To je nešto najnevidljivije u čoveku, stalno leti, kao da ima hiljade krila. Šta da radim, Gospode, sa svojom mišlju koja me je zaposlila u svima svetovima, a čeprka po svima gresima, po svima strastima? Misao, da bi našla svoj pravi put, da bi našla svoj pravi cilj – neka preda sebe Bogu. Neka u Njemu gleda i vidi svoj izvor, i uvir svojih znanja, svojih moći, svojih sila, svoje besmrtnosti. Misao – kakva čudesa u meni i tebi! Šta je to misao? Ona često rastura dušu moju po svima svetovima, po svima gresima i strastima. I često misao moja daje sebe demonu i đavolu, i od duše moje stvara pakao. Zato i veli: Gospoda Boga ljubi svom mišlju svojom Predaj Njemu misao svoju. Gospode! Ti si mi dao misao koja je tako čudno ustrojena u meni. Ti je vodi i rukovodi, Gospode, Ti sa njom upravljaj, neka bude vođena Tvojom Istinom, neka bude ispunjena Tvojom Pravdom, neka bude ispunjena Tvojom Lepotom, i Tvojom Dobrotom. Tada će postati besmrtna i večna. Tada mi misao neće biti teška. Tada će moja misao odgoniti od sebe svakog demona i svako zlo, svaki greh i svaku strast. Gospode! Pomozi da misao moja bude čista i uvek bogočežnjiva da gredi ka Bogu kroz molitvu, kroz ljubav, kroz post, kroz smirenost, kroz sve svete vrline.
U ovome svetu, ja čovek, živim od mnogih tajanstvenih si,la. Eto, srce moje kuca. I te čudne sile u meni, mimo moje volje drže me u postojanju, u životu. Eto, i pluća moja rade bez moje volje, i sve što je u meni unutra radi po nekom čudnom zakonu. Čudne snage su u meni, čudne sile. A te sile i snage u meni, Gospode, neka budu osvećene, tako da sile moga tela i moga duha budu Tvoje, budu Božanske. Da ne srljaju u prljavštine, u grehe, u slasti.
Još si rekao: Ljubi Gospoda Boga svog svom snagom svojom. Da, Ti si taj koji osvećuje svaku silu, Gospode. To je zapovest da mi moramo oboriti sebe, da mi moramo odrediti sebe u Boga. To je zapovest kojom se određuje da ništa čovečije ne ostane van Boga, da ništa moje ne ostane van Boga. Da svu misao, svo srce, svu dušu svoju, i nadu, prenesem u Njega, da ništa ne ostane u meni. Radi čega da postane Njegovo, radi čega? Da On sve to oboži, sve to ispuni Božanskim silama, da misao moja postane Njegova misao, da život moj postane Njegov život, da srce moje postane Njegovo srce. To je prva i najveća zapovest, i meni i tebi: da mi sve ispunimo Božanskim silama, da sve biće svoje predamo Bogu.
Divno je to i čudesno izrazio Sveti Vasilije Veliki kada je rekao: „Čovek je stvorenje kome je naređeno da postane Bog“ po blagodati. Čovek je stvorenje kome je naređeno da postane Bog po blagodati.[4] Divno je to i čudesno opisao Svetitelj Božiji. Tako je najuzvišeniji cilj postavio Bog čoveku. Nije to naredio Angelima, nego je čoveka stvorio da čovek iz sebe izvaja Boga po blagodati, Božansko biće, silno, moćno, svemoćno. Da može kao Apostol Pavle reći: „Sve mogu u Hristu koji mi moći daje“[5]. Cilj našeg života, božansko naznačenje našeg života je uzvišenije od anđelskog. Mi smo bića važnija i od Anđela, sigurno. Jer kad je Gospod Bog, Sin Božiji, došao u ovaj svet i postao čovek, ne anđeo[6], onda znači da je čovek najvažnije biće u svima svetovima, najvažnije za Boga. Čoveče, pazi šta radiš u ovome svetu.[7]
 


 
NAPOMENE:

  1. Evanđelje po Mateju 22,35-46
  2. Mt. 22,36
  3. Mt. 22,37-40
  4. Misao Sv. Vasilija koju navodi Sv. Grigorije Bogoslov u 43. Besedi. Prim. uredn.
  5. Fil. 4,13
  6. Jevr. 2,16
  7. Beseda nije završena. Kraj magnetofonske trake. – Prim. prepis.

2 komentar(a)

  1. Slava Bogomajki,neka nas zaštiti svojim molitvama.

  2. Veliki naš Sveti otac Justin! Zaista Bogom nadahnut. Ne znam da li ijedan narod na svjetu, u savremeno vrijeme, ima ovakvog tumača Jevanđelja. Hvala Bogu, što nam ga je dao!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *