NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » SABRANE BESEDE

SABRANE BESEDE

 

SABRANE BESEDE
 

 
Reč XIII
Prilikom rukopoloženja Evlalija za episkopa dorskog
 
Saslušajte, braćo, besedu moju iako je veoma kratka i daleko od savršenstva. No, Vladika Bog zna kako da pravednim sudom izvaga milost; On prima i Pavlov nasad kao Pavlov, i Apolosovo zalivanje,[1] i dve udovičine lepte, i smernost carinikovu,[2] i Manasijino ispovedanje.[3] Primite i vi ovu besedu za novopostavljenog Pastira. Primite glas blagodarnosti za viđena čudesa. Mada smo maleni i poslednji među sinovima Izrailjevim, ipak nam ništa ne smeta da obilno blagodarimo. Naravno, savršeniji će uzneti Bogu savršeniju blagodarnost, a mi ćemo mu blagodariti onako kako možemo.
Dakle, pojte Gospodu pesmu novu, jer učini divne stvari![4] Mi smo bili zapljuskavani mnogim talasima i burom, progonili su nas; jedne nevolje smo preživljavali, a druge su nam već pretile. Ko je izmenio toliku buru u tihi lahor? Ko je uništio oružje, mač i ratovanje? Ko je nas prognane i odbačene prihvatio? Nisi li to ti, Bože, sve učinio? Gospod je krepak i silan, Gospod je moćan u boju.[5] On je razdelio more, On je nahranio izbegli narod u pustinji, poslao mu je čudnovatu kišu,[6] On je dao da voda iz kamena poteče, On je pobedio Amalika tajnovitim i neobjašnjivim poDizanjem ruku (jer ruke sveštenikove, uzdugnute na gori i postavljene u molitveni položaj, učiniše ono što ne mogoše učiniti hiljade vojnika), On je razorio zidine bez upotrebe prikladnih oruđa za razbijanje zidova; kazaću najzad, On je pogubio Golijata, gordog i nadmenog potomka džinova, koji se usudio da se ustremi protiv velikog Davida. Stoga kažimo jednodušno: blagosloven je Gospod koji nas ne predade kao lovinu njihovim zubima. Duša naša je prebrodila potok, kao što se ptica izbavlja iz mreže lovaca.[7] Kažimo i ostalo što nagoveštava duša, obradovana velikim darom Božjim.
Ja sam došao ne da donesem mač, nego mir. Nisam došao da posramim velikog Pastira,[8] koji stoluje u velikom gradu.[9] Znam da je on veoma častan, priznajem ga za starešinu, nazivam ga svetim, mada mu je nanesena uvreda; neka on i dalje bude čedoljubiv i neka se stara o svojoj Crkvi. Ja sam nastojao da uveličam, a ne da prikrijem broj sveštenika; nastojim da opovrgnem jeretike, a ne da umanjim broj pravoslavnih.
Šta ti to pričaš, sine Datanov i Avironov,[10] bezumni vođo, koji si se usudio da ustaneš protiv Mojseja i da na nas digneš ruke svoje; kako se usuđuješ da otvoriš usta svoja protiv velikog sluge Božjeg? Zar se nisi ustrašio? Zar se ne stidiš? Zar se nije tvoje telo prosulo po zemlji, kada si sve ovo zlobno smislio? Posle svega ćeš i dalje dizati te iste ruke Bogu? Prinosićeš mu darove, molićeš se za narod? Plašim se da mač Božji ne bude toliko dugo miran i nedelotvoran. Ti, Pastiru, sebi nisi ništa veliko učinio, već si, ustvari, sebi štetu naneo otuđenjem od Božje blagodati.
Sada dolazi bolji i najsavršeniji među Pastirima,[11] i zajedno sa nama ili, možda, još pre nas, neka primi narod svoj – primi narod svoj koji ti je namenio Duh Sveti, koji ti privodi i Anđele, jer si ih zaslužio svojim životom i dobrotom! Neka te ne zbunjuje što nasleđuješ tron u vreme različitih iskušenja i nevolja. Ništa veliko se i ne dešava bez iskušenja i ispitivanja; po prirodnom poretku nebitne stvari se provode zadovoljstvom i udobnošću, a velike stvari sa velikim naporom. Čuo si da je kazano da kroz mnoge nevolje treba ući u carstvo nebesko;[12] kaži i sam: prođosmo kroz vatru i vodu i uveo si nas u mir.[13] O, čuda! Sinoć je vladao plač, a sutradan radost.[14] Neka galame neprijatelji i neka razjapljuju usta svoja kao psi koji laju u prazno, a mi nećemo voditi rat. Uči narod da se klanja Bogu Ocu, Bogu Sinu, Bogu Duhu Svetom, u trima ipostasima, u jednoj slavi i svetlosti. Poginule osvešćuj, nemoćne snaži, krepke održavaj.[15] Mi od tebe očekujemo isto iskustvo u duhovnim pitanjima i delima koje imaš, osvedočeni smo, u delima svetovnim. Dakle, primi od uzvišenih starešina i vođa najsavršenije oružje kojim ćeš moći ugasiti raspaljene strele lukavog neprijatelja i predstaviti Gospodu narod izabrani,[16] jezik svet, carsko sveštenstvo,[17] u Hristu Isusu Gospodu, kome slava u vekove. A m i n.
 


 
NAPOMENE:

 1. I Kor 3:6.
 2. Lk 21:3; 18:14.
 3. II Car 33:13.
 4. Ps98:1.
 5. Ps 23:8.
 6. Mannu.
 7. Ps 124:4, 6, 7.
 8. Vasilija Velikog.
 9. U Kesariji.
 10. Ove i potonje reči upućene su Antimu, episkopu tijanskom, koji je bio u sukobu sa Vasilijem Velikim.
 11. Reč je upućena Evlaliju.
 12. Dela 14:22.
 13. Ps 66:12.
 14. Ps 30:6.
 15. Jez 34:16.
 16. Tit 2:14.
 17. 1 Petr 2:9.
Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *