Ruska Pravoslavna Crkva predložila odlaganje Svepravoslavnog sabora

Moskva, 13. jun 2016. g.

Sveti Sinod je na vanrednom zasedanju podržao predloge niza Pomesnih Pravoslavnih Crkava o odlaganju vremena održavanja Svepravoslavnog Sabora i izjavio je da Ruska Pravoslavna Crkva ne može učestvovati u Saboru na Kritu u uslovima nepotpunog predstavljanja Crkava.

Sveti Sinod je u Izjavi o situaciji koja je nastala zbog odbijanja niza Pomesnih Pravoslavnih Crkava da učestvuju u Svetom i Velikom Saboru Pravoslavne Crkve podržao predloge Antiohijske, Gruzijske, Srpske i Bugarske Pravoslavne Crkve za odlaganje vremena održavanja Svepravoslavnog Sabora.

Predloženo je da se sabor odloži na vreme koje «će biti utvrđeno nakon opštepravoslavnog razmatranja i pod obaveznim uslovom saglasnosti poglavara svih opštepriznatih Pomesnih autokefalnih Pravoslavnih Crkava».

Po odluci Svetog Sinoda, ukoliko ovaj predlog Najsvetija Konstantinopoljska Crkva ne prihvati, a Sabor na Kritu, bez obzira na to što nema saglasnosti niza Pomesnih Pravoslavnih Crkava ipak bude sazvan, Ruska Pravoslavna Crkva «s dubokim žaljenjem smatra da delegacija Ruske Pravoslavne Crkve ne može učestvovati na njemu».

U zaključku je Sveti Sinod izjavio da je važno «da se nastave svi napori na jačanju opštepravoslavne saradnje u pripremi za budući Sveti i Veliki Sabor, koji je pozvan da postane istinsko svedočanstvo jedinstva Svete, Saborne i Apostolske Crkve».

Sa ruskog Marina Todić

Izvor: http://www.pravoslavie.ru/srpska/94254.htm

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.