Ruska parvoslavna crkva Carigradskog patrijarha Vartolomeja proglasila – raskolnikom

Ruska pravoslavna crkva smatra carigradskog patrijarha Vartolomeja raskolnikom – objavio je šef odeljenja moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze i odnose mitropolit Ilarion.

Ovo je bilo očekivano nakon što je RPC – u minuli ponedeljak – saopštila da zbog Ukrajine prekida sve odnose sa Carigradskom patrijaršijom..

Ilarion je objasnio da se Vartolomej – odlukom da započne proces davanja autokefalnosti ukrajinskim raskolnicima – i sam priključio raskolu:

“Ovako mora biti po crkvenim kanonima. Zato je Carigradski patrijah za nas sada raskolnik“.

U intervjuu telekanalu „Rossiя 24″ drugi po rangu jerarh RPC dodatno je objasnio:

“Mi patrijarhu Vartolomeju nikako ne možemo priznati pravo koje je sebi nezakonito prisvojio. Pravo da sam prima i rešava apelacije pomesnih pravoslavnih crkava, da vrši upade na kanonsku teritoriju pravoslavnih crkava i da na njima razbojnički stvara neke svoje strukture bez znanja i dozvole tih crkava“.

Ilarion je posebno podvukao da da Carigradski patrijarh nema pravo da poništava dokumente kojima je još pre tri veka bila uspostavljena “neka crkvena realnost“.

Ilarion se nije osvrnuo na odluku vrha raskolničke „Ukrajinske pravoslavne crkve“ da u titulaturu svog “patrijarha“ doda Kijevo-Pečorsku i Počajevsku lavru kojima upravlja kanonska Ukrajinska pravsolavna crkva koja je povezana sa Moskovskom patrijaršijom.

Izvor: Fakti

3 komentar(a)

  1. Podržavam RPC i smatram da sjedište Pravoslavlja treba da bude u Moskvi.Istoriske i ekonomske okolnosti su se promjenile.Hrišćanstvo je utvrđeno u Konstatinopolju kada je taj grad bio najjači na svijetu i to i ekonomski i politički.Turska i islamska osvajanja su to promjenili.A istorija Hrišćanstva je pokazala da je važno da pored Sile Gospoda treba da iza Hrišćanstva stoji i najjača zemaljska sila.Raskoli koji su nastali nastali su zbog ljudskih podjela na zemlji.Ne smatram da je potreban i neko unijaćenje.Nema nikakve potrebe da se mijenjaju kanoni koji su uspostavljeni prije hiljadu i veše godine i pod kojim je Hrišćanstvo osvojilo svijet i skoro svakog čovjeka.

  2. Vartolomej – ANAKSIOS – NEDOSTOJAN !

  3. Mi mirjani ne bi se trebali baviti tom visokom crkvenom politikom i osuđivati.Bar nas tako savjetuju i uče naši dobri pastiri.Međutim pošto smo svi različiti,po mnogo čemu,pa i stepenu obrazovanja,moram istaći,s jedne strane zabrinutost,a s druge veliko zadovoljstvo o stavu ruske Crkve,koji je utemeljen na kanonima.Jer,ako izostanu odgovarajuće reakcije,Carigrad može u bliskoj budućnosti lako posegnuti i za drugim teritorijama i dati legitimitet i ostalim raskolnicima u našem okruženju.Način na koji je Carigrad odluku donio,u najmanju ruku je bezobraština,djetinjeg karaktera..Čast svaka majci Crkvi,koju bi svi trebali pomagati i držati na dlanu,ali njene odluke takve kakve su već su prouzrokovale određene šteta,pa je potrebna „hitna kirurška intervencija uz opću anesteziju“.Svaka čast Moskvi na mudrom držanju i trpljenju.Nadam se da će divlju zvijer istjerati iz brloga…

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.