NASLOVNA » Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Ruska parvoslavna crkva Carigradskog patrijarha Vartolomeja proglasila – raskolnikom

Ruska parvoslavna crkva Carigradskog patrijarha Vartolomeja proglasila – raskolnikom

Ruska pravoslavna crkva smatra carigradskog patrijarha Vartolomeja raskolnikom – objavio je šef odeljenja moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze i odnose mitropolit Ilarion.

Ovo je bilo očekivano nakon što je RPC – u minuli ponedeljak – saopštila da zbog Ukrajine prekida sve odnose sa Carigradskom patrijaršijom..

Ilarion je objasnio da se Vartolomej – odlukom da započne proces davanja autokefalnosti ukrajinskim raskolnicima – i sam priključio raskolu:

“Ovako mora biti po crkvenim kanonima. Zato je Carigradski patrijah za nas sada raskolnik“.

U intervjuu telekanalu „Rossiя 24″ drugi po rangu jerarh RPC dodatno je objasnio:

“Mi patrijarhu Vartolomeju nikako ne možemo priznati pravo koje je sebi nezakonito prisvojio. Pravo da sam prima i rešava apelacije pomesnih pravoslavnih crkava, da vrši upade na kanonsku teritoriju pravoslavnih crkava i da na njima razbojnički stvara neke svoje strukture bez znanja i dozvole tih crkava“.

Ilarion je posebno podvukao da da Carigradski patrijarh nema pravo da poništava dokumente kojima je još pre tri veka bila uspostavljena “neka crkvena realnost“.

Ilarion se nije osvrnuo na odluku vrha raskolničke „Ukrajinske pravoslavne crkve“ da u titulaturu svog “patrijarha“ doda Kijevo-Pečorsku i Počajevsku lavru kojima upravlja kanonska Ukrajinska pravsolavna crkva koja je povezana sa Moskovskom patrijaršijom.

Izvor: Fakti

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *