Rukoblud

Pitanje:
Poštovani oci, blagoslovite Već dve godine se trudim da živim bogougodno, nakon što mi se život okrenuo za 180 stepeni, presekla sam sa svim do tada gresima…ispovedam se redovno, idem na Bogosluženja, pričešćujem se…Uvek osetim kada se udaljavam od Gospoda kada padnem u iskušenje onda se nekako izvučem čitam, molim se, onda opet navale iskušenja i ja padnem….nakon toliko vremena počinim rukoblud dva puta, zašto i kako – ne umem da objasnim, samo sam jako tužna jer za nekoliko trenutaka telesnog užitka izdadoh Gospoda…za sve vreme tog čina ja sam svesna šta je to, da je greh i da me Gospoda gleda i ja opet to uradim. Kajem se, zaista, ali se bojim da ne padnem ponovo, ne želim da se udaljim od Spasitelja, jer omilio mi je život s Njim. Razočarana sam u sebe, kakva je to moja vera i moja ljubav prema Hristu ako to uradih? Da li je nedovoljno čitanje i molitva uzrok mog pada? U ovom postu sam se pričešćivla nekoliko puta da mi Bog da snage da izbegnem jedan drugi greh, i sad nakon celog posta ja ovako padnem…gde da nađem objašnjenje i rešenje svog problema? Pomozite mi, pomenite me u molitvama… Vaša sestra u Hristu
Marija


Odgovor:
Draga mi sestro, , , I ne uvedi na su iskušenje, no izbavi nas od zloga, , Strast, telesna strast jeste data nama kao žalac da nas muči i obara. To je, dobro si rekla, potezanje za sladostrašćem, ali ne onim duhovnim, nego prolaznim telesnim. Nemoj zaboraviti da su i veliki podvižnici bili podvrgnuti ovim od neprijatelja čoveka, iskušenjima. Mi možemo u žitijama svetih pročitati da su se demoni pretvarali u prelepe devojke i tako iskušavali podvižnike. Zato se i mi svakodnevno molimo da ne budemo uvedeni u iskušenja, jer ne znamo kako ćemo i da li ćemo im odloleti. Ali eto i nade za odbranu, a to je post i molitva. Padnemo li ustanimo. Pogrešimo li pokajmo se. Bitno je da se ne poistovetimo sa grehom i da se ne pravdamo ili ne daj Bože da taj greh zavolimo. Opet nas savest opominje, jer posle takvog slučaja osećamo gorčinu. Zato i ti kako kaže lepa Bogomoljačka pesma, , kad mu skriviš zaplači se i zamoli oproštaj, , . Zna Bog kada će da nagradi tvoju borbu sa tvojim strastima i kada će da izlije svojui blagodat na slugu svoga. o.Dragan

7 komentar(a)

 1. Vladimir

  Da vam nesto kazem: na youtube kucajte „pictures from hell“ i odgledajte full video. Tu se mogu videti paklene muke za raznorazne grehove ukljucujuci i rukoblud. Ja sam promenio svoj zivot za 180 stepeni. Nece vam pasti rukoblud napamet. Verujte, protiv raznih luciferskih trikova, jedino je strah uspesan lek. Gledajte video sto cesce i pobedicete demona koji zeli da vas vrgne u vecne muke, da se zajedno mucite sa njim za vecnost!!!

  • Nemojte se trovati glupostima. Strah nije uspešan lek, već da mi sami shvatimo gde smo pogrešili. To gledajte kao dar i kao ljubav Božiju pema nama grešnima.

 2. Sto se tice bluda.Blud je veliki grijeh I svako ima problem sa njim,posebno ako je mladji.Moji drugovi koji su stariji od mene svaki dan bluduju (ne rukoblud).To je katastrofa.Ovako je moje misljenje ako vas to muci borite se koliko je god moguce,budite jaci od demona.Ja mogu samo da vam sugerisem jer I ja to radim(rukoblud).Kada bi gledali cjelokupnu stvar ,vi ako niste izgubili nevinost prije braka ceka vas jos veci problem tokom I posle braka,to znaci da Tek tad osjecate da morate jos to da radite a vi imate decu I zenu to znaci da vi morate da varate zenu,a sta ako izgubite nevinost prije braka (da kazem nekoliko puta)vi onda dok ste u braku 99% necete prevariti vasu zenu ,jedino da ste neki ludak.Tjt sto se tice mene I mog licnog misljena ova tema o svemu ovome je veoma opsirna I volio bih ko god da ima nesto protiv mene ili protiv ove price neka nesto napise u kom jer ne moze lose ucinjeti.Hvala sto ste procitali ,sa velikim zadovoljavom vas gresni Rajko.

 3. Postovanje,dali sajt radi i dali se mogu postaviti pitanja.Unapred Hvala.

 4. Poštovani oci, imam jako veliku grižu savesti i probleme stalno grešim na istom grehu u pitanju je ruloblud.Ja sam još uvek mali i još sam u odrastanju ali imam taj greh i još puno njih ali za sad me taj baš muči.Teško mi je da se izborim jer sam jedini u mom kraju od vršnjaka koji se drži vere.Jako se obeshrabrim svaki put kada to uradim ispovedao sam se ali ne mogu i dalje me muči.Šta bi mi Vi preporučili

  Najgrešniji od svih mali Milan

  • Vasilije

   Brate i ja imam isti problem. Bitno je da ne posustanemo u veri i ljubavi prema Bogu. Koliko god možeš da trpiš trpi. Ako se desi da padneš, ustani, ako padaš neprestano ustaj. Bitno je, kao što kaže o. Dragan, da se ne poistovetimo sa grehom i da se ne pravdamo ili ne daj Bože da taj greh zavolimo. Moramo da shvatimo da će nas taj greh mučiti do kraja života. I da ga koristimo da se smiravamo pred Gospodom. I ja sam zbog tog greha padao u očajanje. A to đavo najviše voli. Pomjani brate i nadam se da sam ti ja grešni nešto pomogao.

   • Jesi,hvala brate Vasilije
    Hvala velika!
    I dalje me isto muči i ne mogu više jako mi je teško pogotovo što nisam u svojoj zemlji da odem u crkvu.. Mnogo sam se odvojio od Boga i pao sam u iskušenja.
    Sam sam sebi dosadio gledajući one bludnike učinih to nije dobro uvek se molim i uvek padnem ne mogu više

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *