РЕЧНИК СПАСЕЊА

 

РЕЧНИК СПАСЕЊА
 

 
АВРАМ
АД(ПАКАО)
АНЂЕЛИ
 
АВРАМ
 
С Аврамом, који свога сина приноси као жртву Богу, упоређују се родитељи који своју децу дају у монахе
 
Познато вам је да је Бог захтевао од патријарха Аврама да принесе као жртву сина јединца и да се овај нимало није устезао да то испуни; зато је добио велико уздарје и овде и у будућем животу и назван је оцем верника. Како сте Му и ви дали у службу ако не јединца оно ипак вољеног сина – Бог вас неће лишити награде.
 
АД (ПАКАО)
 
Узбурканост и смутња у души јесу стање пакла
 
…Бог нам је завештао мир и љубав, а враг убацује мржњу, сумњу и смутњу… где је Божје деловање онде су мир и спокојство, а где су вражје работе, онде су упорна насртања и подстрекивања демонска – и кад им не одолимо, шта настаје у души? Каква узбурканост и смутња? Једноставно – пакао!
 
АНЂЕЛИ
 
У писму… описујете свој положај и жељу да одете у манастир… Ваш се отац, видећи код вас већу наклоност према световном, боји да вам одобри ступање на ово поприште и каже да неко треба да буде Анђео да би живео у манастиру, и код живућих овде види супротно… Ми не можемо бити Анђели али, ако смо спознали своје слабости, можемо стећи наук смиреноумља, сматрајући себе најгорим створењима, и то јесте наша дужност и подвиг

Comments are closed.