REČNIK SPASENJA

 

REČNIK SPASENJA
 

 
HRAM
HRIŠĆANSTVO
 
HRAM
 
Stojeći u hramu, ne treba nabrajati svoje nedostatke i time um odvlačiti od praćenja čitanja i pojanja, nego naprosto smatrati sebe grešnom, zbog svih svojih grešnosti i zbog bluđenja pomisli; i to je dovoljno. Sveti Isaak piše: „koji o sebi ne pomisli da je grešan, molitva njegova Bogu ugodna nije“.
 
HRIŠĆANSTVO
 
Savršeno hrišćanstvo nije u spoljašnjoj pobožnosti, nego u zadobijanju plodova duhovnih
 
Lik shimonaški je savršeni lik monaški, a monaštvo je savršeno hrišćanstvo. Naš najvažniji cilj mora da bude – izvršavanje zapovesti Božijih, kojima se naše srce očišćuje od strasti i postaje puno duhovnih plodova: mira, radosti, ljubavi i ostalih. Uzdržavanjem se profinjuje naše telesno ustrojstvo, i njime se, zajedno sa molitvenim pravilom, pročišćava um, ali uz ispunjavanje zapovesti Božijih i uz najdublje smirenje; a bez toga ni post, ni trud, ni pravilo neće nam nikakvu korist doneti. I ako se monaški način života sastoji samo u tome da se ispuni pravilo i poštuje post, a o zapovestima ljubavi, trpljenja i smirenja se ne brine, uzalud ćemo se truditi. Pravilo i post, naravno, treba da su kod shimnika veći nego kod prostog monaha i na to se priliči podvizavati: ali, uostalom, Bog traži od nas, prema snazi svakoga, telesni podvig, a duševni podvig – ljubav i smirenje od svih zahteva: i bolesni i ostareli mogu voleti bližnjega i smiriti se, i dobiti milost Božiju; ovo nije moje mišljenje, nego vam navodim učenje Svetih Otaca.
 
Da li smo hrišćani?
 
Oni, koji se na nas ljute, oni nas poučavaju razmišljanju u samoispitivanju: da li smo zaista hrišćani? Volimo li neprijatelje naše? – i poznanju svoje slabosti u tome.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *