РЕЧНИК СПАСЕЊА

 

РЕЧНИК СПАСЕЊА
 

 
КЛЕВЕТА
КРОТОСТ
 
КЛЕВЕТА
 
Клевету примајте не правдајући се. Њу Бог шаље ради нашег очишћења од грехова невидљивих
 
Патиш и због тога што те без разлога клевећу. Сети се како су клеветали Господа нашега Исуса Христа, Цара славе! А ми, ко смо? Он је безгрешан, а ми, макар у томе и били недужни, у другим смо случајевима пред Богом криви много; а управо због тих грехова невидљивих Бог допушта клевету лажну, да би њоме те грехе очистио.
… Ти си оклеветана због онога, за шта знам да си невина: управо је и добро што си невина; људи клевећу, а Бог оправдава; но, међутим, треба веровати да је то допуштено промислом Божијим, да би се трпљењем те покуде очистила од грехова друге врсте, за које се нико похвалити не може да их нема; нека патње ове надокнаде недостатак твојих манастирских подвига… Када се смириш, онда ћеш се и умирити; и моли се за оне који те вређају, и труди се да за све своје патње себе сматраш одговорном, ако ни због чега другог, онда зато што ниси поднела, ниси издржала и ниси извршила заповест љубави према ближњем.
Не узнемируј се, него се уздај у вољу Божију; и ако те срамоте лажном клеветом, онда се радуј веома и прихвати то као лечење твојих страсти душевних, и буди свесна да је то плата за речи или дела, којима си вређала своје ближње, и за остало кршење заповести Божијих… Радуј се што те је Господ удостојио да толико добра учиниш онима који су те увредили и не обешчашћуј извршавање ове заповести злопамћењем. А када видиш да те ова гуја <злопамтивост> не оставља на миру, преклони своју слабост пред Бога и замоли Га за помоћ.
 
Према онима који клевећу треба бити љубазан и молити се за њих
 
Пишеш да је тешко подносити клевету. Шта желе, то говоре; добро је да ниси крива. Време је да се научиш: чисто се не придружује нечистом; ови догађаји нас уче трпљењу и смирењу, кроз сазнање наших слабости; а ти се више труди да будеш љубазна према онима који ти чине добро <тј. клевећу>, и да будеш благонаклона и да се молиш за њих.
Они који клевећу могу да учине само оно што Богу буде драго да им допусти.
…Што пишеш о неким особама које плету интриге о теби, и сам ћеш се сложити са овим: они могу да учине само оно што Богу драго буде да им допусти; и буди уверен у то да ни длака са главе наше неће пасти без воље Његове (Лк. 21,18). А ако Му драго буде да дозволи да поднесеш неко искушење или патњу, све је то из доброте Његове и љубави према теби. Он или веру твоју искушава, или тражи твоје стрпљење. Патње су нам корисне, оне нас и против воље смирују, а непрестана добробит нас узноси; али, када Господ види нашу слабост, онда нас и штеди и спасава од искушења или, шаљући патње, убрзо даје и утеху, како бисмо се потом чували од онога што нам штети. А за оне људе, који настоје да те оцрне, моли се Богу и од срца им опрости, како би и сам од Бога добио опроштај грехова твојих.
 
КРОТОСТ
 
…Кротост је, по речима св. Петра Дамаскина и св. Јована Златоуста, овакво душевно стање: у несрећи и слави, у тузи и радости, у сиромаштву и изобиљу некако равнодушан бити…

Comments are closed.