Razrešenje posta

Pitanje:
Živim u SAD narednih godinu dana i trudim se da postim srijedom i petkom. Otac kod kojeg sam se ispovjedila prije polaska ovamo mi je rekao da ne moram da postim, ako vidim da bi to uznemiravalo ljude sa kojima živim (u istoj kući, zajedno jedemo) . Trudim se da ne primijete da se pridržavam određenih dana posta. Otac mi je rekao da ja samim tim što mislim na Boga i žalim što ne mogu da postim, postim u svom srcu. Nijesam se pričestila otkad sam došla ovdje (2 mjeseca) , htjela bih ove sedmice, jer sam napokon pronašla Rusku Pravoslavnu Crkvu i sveštenik mi je dao blagoslov da se pričestim. Nek Bog oprosti što i vas pitam za mišljenje. Malo mi je teško da i pomislim da neću postiti postove. S Ljubavlju u Gospodu
Miljana


Odgovor:
Draga Miljana, meni nije jasan vaš status. Ako ste student (razmena studenata i sl.) onda saveti vašeg sveštenika su dobri, i imaju svoj osnov a, ako ste zaposlena i zarađujete onda vi ne možete da budete pokrivena tim blagoslovom jer imate mogućnosti da kupite svoju hranu.
Pored sveg recipročnog satanaziranja američke nacije mešajući narod sa vladom i državom, i njenom ratnom mašinjerijom, američki narod je jedan od najcrkvenijih u svetu. Ni u jednoj zemlji nedeljom crkve nisu punije nego u SAD. To je neoboriva činjenica! Dakle, amerikanci su vrlo toleranti i respektivni prema religioznim ubeđenjima drugih ljudi, i zato ne vidim osnova da im ne kažete da vi u ove dane terba da postite. Uzgred da kažem da u ovoj državi ima pravoslavaca koliko i sva sva Srbija. Ma recite im da ste vegeterijanka i garantujem da u svakoj porodici ima da nađete razumevanje i podržku.
Ponavljam ako ste student i bez novca onda pridržavajte se saveta kojeg ste ranije dobili, a ako niste nego i još zarađujete vi ne možete da imate nikakvo razrešenje od posta, i takav status vam pravi smetnju za sveto pričešće.
Sa blagoslovom Božijim
Vaš oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *