Разлика у годинама и склапање брака

Питање:
Помаже Бог, Поштовани, у вези сам са човеком две године, а који старији од мене 21 годину. Он је већ две године разведен законски и има два синчића. Планирамо да се ускоро венчамо, али његов брак није поништен у цркви, а његова бивша супруга одбија поништење. 1. Занима нас какав је процес поништавања брака, ако се узме у обзир да не живе заједно већ више од две године, и ако је са њене стране учињена превара, одлазак из куће, прикривање полне болести и врачање, тј бајање. Односно, да ли потребна њена сагласност за поништење? И да ли је потребно њено присуство пошто неће хтети да дође. 2. Такђе нас интересује, какве су могућности да се нас двоје венчамо у цркви иако је разлика 21 год, пошто сам у неким одговорима нашла да је такав брак забрањен. Верујем да постоји нека шанса, у виду црквене сагласности. Могу набројати прегршт примера када ова забрана није постована почевши од краља Стефана Уроша Другог Милутина који је био ожењен са скоро 40 година млађом Симонидом (то му је 5 брак био, иако опет сазнања говоре да црква подржава 4 брака) , па све до Цеце и Аркана где је разлика била 22 године. Па ако смо сви пред Богом исти, требало би да за све вазе иста правила? С Поштовањем Драгана и Горан
Dragana i Goran


Одговор:
Покушаћу, уз Божију помоћ да одговорим на Ваше питање о разводу човека са којим сте тренутно у вези и сагласности његове супруге за то, као и о потенцијалном венчању вас двоје.
Црква је одувек учила да се Св. Тајне обављају у присуству онога за кога се та Тајна врши (Крштење, Св. Причешће, Покајање, Венчање) су, по ученњу Православне Цркве немогући без присуства верника који се крштава, причешћује, каје, венчава. Што се пак развода тиче, Црква дозвољава, благосиља развод само у случају прељубе једног од брачника, рађења о глави другог супружника или менталне болести којом би се доказало да једна од особа није била при чистој свести када се склапао брак. За сам чин брака могуће је прихватити и писмену потврду једног од брачника да је сагласна са разводом (то у случају да једна од особа не жели да буде присутна, али нема ништа против развода) .
Сто се разлике у годинама тиче, Црква је поставила границу од 16-18 година између супружника, тако да је ваша разлика искључена из тога. За већу разлику шаље се посебна молба Св. Архијерејском Сабору СПЦ да они одлуче да ли дозвољавају венчање (дакле венчање није искључено) . Посаветујте се са Вашим надлежним свештеником (парохом) о начину састављања те молбе.
Ваш у Христу о. Иван Делић

Comments are closed.