NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Raspustan život i verski fanatizm

Raspustan život i verski fanatizm

Pitanje:
Pomaže Bog. Kako se truditi razumno i održati ravnotežu između raspusnog života i verskog fanatizma? Da li je moguće živeti u svetu a istovremeno biti mrtav za svet?
Ivan


Odgovor:
Dragi brate Ivane, tvoje pitanje me je malo zbunilo. Čisto fizičke zakone pokušavaš daprimeniš na suštinska, životna pitanja. U fizičkom pogledu ravnoteža se može uspostaviti, ako su na oba tasa vage predmeti iste težine, pri čemu su kilogram olova i kilogram perja iste važnosti, važno da je na svakoj strani jedan kilogram. U duhovnom i moralnom pogledu se ne može tako postupati. Ne može se na tas stavljati vrlina i zločin, moral i nemoral, jer oni nikada ne mogu biti uravnoteženi. Onaj ko vodi raspustan život ne može biti verski fanatik (sem ako nije u pitanju neka satanistička sekta) . Ti, smatram, misliš na pravoslavne hrišćane, koji nekad, za svet oko sebe, mogu da budu smatrani i fanaticima (ako se neprestano mole, ako redovno idu u crkvu, ako poste sve Crkvom propisane postove, ako ne psuju, ako se ne druže sa onima koji hule na Boga itd) , dakle ako kod njih nema ničeg što predstavlja raspusni život.
Dakle, definiciju raspusnog života, bez moralnih pravila i skrupula, bez stida i odgovornosti za svoje postupke pred ljudima i pred Bogom, možemo lako odrediti. To je i u jevanđelskoj priči o zabludelom sinu, koja će se u nedelju čitati na Svetoj liturgiji, zapisano, da je mlađi sin u stranoj zemlji „živeo razvratno“, dok nije shvatio dubinu svoga pada, a onda, srećom, „dođe sebi“, vrati se i pokaja pred ocem. Znamo, dakle, u čemu je raspusni život, ali bi definiciju „verskog fanatizma“ morali dobro prostudirati. U pravoslavnom hrišćanstvu nema verskog fanatizma, a slučajevi da neko, kako sam kaže, u ime Boga i vere čini neko zlo drugim, to je ustvari negacija samog pojma Hrišćanstva, koje je zasnovano na ispunjavanju zapovesti o ljubavi.
Neka je blagosloven ulazak u Svetu veliku četrdesetnicu. Pozdrav o. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *