NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Pravoslavna crkva i rimokatolicizam » RASPRAVA O DVE KONCEPCIJE CRKVE SE NASTAVLJA

RASPRAVA O DVE KONCEPCIJE CRKVE SE NASTAVLJA

otac ANDREJ Filips

RASPRAVA O DVE KONCEPCIJE CRKVE SE NASTAVLJA
 
Činjenice
 
Prema izveštajima, danas je episkop bečki Ilarion (Moskovska patrijaršija), predsednik ruske pravoslavne delegacije u evropskoj Uniji, optužio Carigradsku patrijaršiju da uništava pravoslavno-rimokatolički Dijalog i da pokušava da uspostavi istočno papstvo.
„Kao ko-predsednik mešovite komisije za pravoslavno-rimokatolički dijalog, mitropolit Jovan Pergamski (Zizijulas) nosi odgovornost za prekid Dijaloga“, izjavio je episkop 22. oktobra. „Na osnovu njegovih komentara i zaključnog dokumenta, koji je sastavljen bez učešća Moskovske patrijaršije (MP), mogao bi se stvoriti utisak da je Carigradska patrijaršija svesno potisnula MP iz Dijaloga, tako da može da donese odluke koje bi, da je MP učestvovala, bile nemoguće“, izjavio je episkop Ilarion.
Pre toga, predstavnici MP su napustili sednicu Desete mešovite pravoslavno-rimokatoličke teološke komisije u Raveni, (Italija), kao znak protesta zbog učestvovanja predstavnika tzv. „Estonske apostolske crkve“, koja je stvorena 1996. godine uz saglasnost Carigrada na kanonskoj teritoriji Ruske Crkve. Dokument koji sumira rad komisije potpisan je u odsustvu delegacije Moskovske patrijaršije.
Episkop Ilarion je ocenio da odsustvovanje sa Dijaloga „najveće Pravoslavne crkve, čije članstvo prevazilazi članstvo svih ostalih Pomesnih Pravoslavnih Crkava zajedno, baca sumnju na legitimnost pravoslavno-rimokatoličkog Dijaloga“. Reagujući na ovo, mitropolit Jovan Pergamski (Zizijulas) izjavio je da čvrsta pozicija episkopa Ilariona mora da se gleda kao „izraz autoritatizma koji ima za cilj da pokaže uticaj Moskovske patrijaršije“.
„Carigrad želi da nam nametne model ekleziološke strukture koja nikada nije postojala u Pravoslavnoj Crkvi i koja je bliža rimokatoličkom modelu. Prema tom modelu, uloga „istočnog pape“ bi bila igrana od strane carigradskog patrijarha“, odgovorio je episkop Ilarion.
„Do kog stepena će se ostale Pomesne Crkve složiti sa novim modelom, koji nam Carigradska Crkva nameće kroz Dijalog, videće se na sledećem krugu Dijaloga koji počinje 2009. godine. Međutim, već sada je jasno da odsustvo Moskovske patrijaršije bitno olakšava rad na donošenju takvog modela“, dodao je episkop Ilarion.
 
Zaključak
 
Naglašavamo da je ovo činjenični izveštaj sa ciljem da obavesti čitaoce o situaciji. Što se nas tiče, želeli bismo da postavimo neka, još neodgovorena pitanja.
Prvo, da bi se verovatno ogromna većina delatnih Pravoslavnih hrišćana u svim Pomesnim Crkvama radovala trajnom prekidu takvog „Dijaloga“, jer ga nisu ni želeli, jer nikada nisu bili ni pitani od svojih episkopa. Činjenica je da na tlu Zapadne Evrope, gde živimo, generalno rimokatolici ne ulaze u pravoslavne hramove, niti Pravoslavni ulaze u rimokatoličke. Naše pitanje je dakle sledeće. Zar ova činjenica ne sugeriše da je koncept „Dijaloga“ nebitan vernima, da se ove dve vere smatraju toliko različitim, u duhu i realnosti, da je celokupan koncept dijaloga veštački i da ima svoje korene u politici, a ne u životima verujućih?
Drugo, ako će biti Dijaloga, zašto ne izaberu Pravoslavne ličnosti, koje bi, pre nego akademici, zaista verno predstavile suštinu, da učestvuju u njemu? Akademici su svi vrlo dobri, ali često imaju malo shvatanje Pravoslavnih duhovnih i praktičnih stvarnosti. Zašto, naprimer nije obrazovanim monasima sa Svete Gore (Carigradska patrijaršija), ili iz Optine Pustinje u Rusiji, ili obrazovanom sveštenstvu i mirjanima, dozvoljeno da učestvuju u Dijalogu? Dijalog posrće decenijama i njegovi izveštaji leže, ignorisani od svih, na prašnjavim policama. Zašto ne iskoristiti ovu priliku da se unese nešto realnosti i života u ovaj Dijalog, ako Dijaloga mora biti?
Treće, takođe je interesantno da su reči o „istočnom papi“ mladog episkopa Ilariona prosto ponavljanje reči velikog srpskog bogoslova, Blaženog Justina (Popovića) sedamdesetih godina prošlog veka. Zašto ovaj bogoslov, koji nije ni Grk, ni Rus, nije slušan od početka? Onda ništa od ovoga ne bi bilo neophodno.
Niče i četvrto pitanje, na koje opet nemamo odgovora. I mitropolit Jovan (bivši profesor u Glazgovu) i episkop Ilarion, školovan na Oksfordu, učenik penzionisanog oksfordskog profesora, mitropolita Kalista Vera, se obojica znaju iz grčkog manastira u Eseksu (eng. Tolleshunt Knights, Essex) koji je osnovao arhimandrit Sofronije, koji je napustio Moskovsku patrijaršiju radi Carigradske još davne 1963. godine. Zašto se ova dva predstavnika nisu sreli tamo i možda privatno, na njihovom zajedničkom engleskom jeziku, izgladili razlike pre javnog sastanka u Raveni?
Konačno, postavili bismo sledeće, mnogo šire pitanje. Ako rimokatolici žele da priđu Pravoslavnoj Crkvi i da žive pravoslavno, dobrodošli su da to učine. U Grčkoj crkvi to bi značilo primanje kroz krštenje, a Ruska Crkva ima blažu praksu i prima rimokatolike putem ispovesti. U svakom slučaju, nema potrebe za „Dijalogom“ radi ovoga. Rimokatoličko sveštenstvo već zna da moraju da odbace „filioque“, pre nego što bilo kakav ozbiljan „Dijalog“ sa Pravoslavnom Crkvom može da se dogodi. Ovo bi zahtevalo vrlo malo napora, pošto rimokatolički laici nikada nisu čuli za „filioque“. A odbacivanjem „filioque“ rimokatolici bi se samo vratili verovanjima Jovana VIII, pape rimskog (+882) koji je zabranio bilo kakve dodatke Simvolu vere, koji je branio sv. Metodija, Apostola Slovena i tužno je – takođe bio i prvi papa koji je ubijen.
 
Mnogo pitanja, ali bez odgovora.
 
10/23. oktobar
Praznik Optinskih Staraca

 


Izvor:
Orthodox England

Prevod sa engleskog: Stanoje Stanković

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *