Раслабљеност

Питање:
Помаже Бог Имам 21-у годину и велике грехе на својој души, за које, исправите ме у мишљењу ако грешим, могу да кажем да су некада биле страсти. Водим борбу са собом већ неколико година, а страсти су у мени од малена. Сада називам то грехом и кажем да је то зло које се наталожило у мени.Много пута сам због њих падала у очајање и много пута ми је Господ подигао поглед на горе и помагао, све док нисам помислила да сам сама себи довољна и да ја могу сама да се изборим и док нисам Божју помоћ занемарила. Шта сам урадила тек сам сада схватила. Не смем ни да помослим да је касно за мене и опроштај зато што када би тако било ја онда не бих знала зашто живим, без Господа не видим никакав смисао живота зато што га без Њега и нема, али осећам невероватну празнину у души и осећам болесно стање у коме се налазим. Дошла сам до тога, то је оно најгоре, да осећам равнодушност према вери, дотле сам ја саму себе довела, тако да тек сада немам снаге да одем код духовника. Али знам и верујем да ће ми свемилостиви Господ помоћи и да ће ми дати снаге да одем код духовника зато што се искрено кајем и зато што не могу саму себе, овакву каква сам сада, да поднесем. Волела бих да знам зашто се страсти јављају код деце. Ја мислим да сваки верник мора да прође кроз неку борбу за достизање вере, да ли је могуће да су се те страсти јавиле код мене још када нисам знала шта је све то да би ја тако очврснула у вери. То је нешто што стварно не разумем зашто се све то јавило код мене још од малена.
tamara


Одговор:
Драга сестро, Господ зна зашто се некоме дешава ово или оно. Он жели да се сви људи спасу и дођу у познање истине. Бог воли човека и помаже му, али не ради то преко наше воље. Ми морамо да научимо да управљамо нашом вољом, да будемо своји господари а не неке мрачне силе или страсти да нас бацају од немила до недрага. То је изазов и подвиг за сваког хришћанина.
У твом случају, препоручио бих ти мало више самодисциплине. Покушај да сама себи одредиш нека мала правила и циљеве, из почетка мање и лакше. Научи се да идеш ка свом циљу и да се не осврћеш лево и десно. Уз молитву и окретање ка Богу пронађи мир у души и имаћеш сасвим довољно снаге да пребродиш искушења.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.