Ракија током поста

Питање:
Помаже Бог! Оче, хтела сам да вас питам да ли је грех причестити се ако сте узели чашицу алкохола? Наиме, нисам у могућности да питам свог духовника, јер верујем да бисте ми ви рекли да се најпре консултујем са њим…Хтела бих да нагласим да иначе нисам алкохоличар, нити да сам је попила из разлога што ме је то привукло и нисам могла да се уздржим или нешто слично…Заиста се трудим да постим сваке среде и петка и да сваки пост цео испостим и сада сам у недоумици да ли ћу увредити Господа ако се у недељу причестим, много ме мучи то, па Ваш молим да ми одговорите, много ћете ми помоћи…
Свако добро од Господа! Сузана
Сузана


Одговор:
Помоз Бог! Одговор за Сузану
Православна Црква учи да је за примање Св. Тајне Причешћа потребна и неопходна припрема. Та припрема се састоји у молитви и посту (уздржању) . Наравно и молитва и пост треба да се појачају у време када се припремамо за Св. Причешће. Када су светитељи давали разрешење са воде на уље и вино, то разрешење се односи и на ракију и остала алкохолна пића. Дакле, то је у периоду разрешењ а не у периоду припреме за Св. Причешће.
Ипак, разлика постоји а она је у времену када се и зашто догодило да се попије чашица ракије како сте ви то рекли. Није исто да ли се то десило у суботу увече (у недељу се нпр. прима Св. Прицесце) или у понедељак на 6 дана пред Св. Причешће. Исто тако то се дозвољава ако осећамо јачу слабост. Дакле, ако сте попили више од три дана (пре четвртка) пре Св. Причешћа причестите се, ако не немојте, кратко и јасно. Сами себе обуздавајте у таквим ситуацијама, поготово што сте рекли да вас није привукло као и да сте могли да се уздржите од ње.
Вас отац Иван

One Comment

  1. moze se piti rakija