NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » PUT ZA NIGDINU

PUT ZA NIGDINU

 

Put za Nigdinu
 

 
Dali je to stvarno pobuna?
Poznati američki publicista, Geri Alen, rekao je u svojoj knjizi „Doba roka“: „Mladi su u zabludi kada misle da se bune protiv establišmenta. Upravo establišment poseduje i upravlja radio i TV stanicama, najtiražnijim revijama i disko-kompanijama, koje su rok muziku i njene izvođače pretvorile u moćne činioce američkog života.
Bez pomoći medijuma establišmenta, ‘Bitlsi’ bi i danas lupali po raštimovanim gitarama u nekom liverpulskom podrumu, a hiljade njihovih obožavalaca i podražavalaca bili bi radnici, studenti ili umetnici.
Bez posredstva establišmenta LSD bi za većinu ljudi bila tri bezvezna slova abecede, a marihuana bi ostala problem povezan sa džez muzičarima i kriminalcima, a nikako ne prolazna moda… Naši tinejdžeri bi dobro učinili da se zapitaju zbog čega establišment finansira one koji tvrde da se zalažu za promenu sistema, u slučaju da ovo što se dešava nije deo iste zavere, čija će konačna žrtva biti celokupni mlad naraštaj Amerike.“
Tako je Alen pisao u doba hipi revolucije.
A Džozef Krou, svojevremeno profesor sociologije i muzike na Univerzitetu u Sijetlu, takođe je uočio: „Ne znam znaju li ‘Bitlsi’ šta rade, ili se neko njima služi. To i nije važno. Važan je rezultat. Oni koji su prisustvovali rok koncertima znaju da atmosfera na njima može da se uporedi sa hipnotizerskim seansama. To takođe znači da se poruka teksta rokenrol pesme duboko utiskuje u podsvest slušalaca. Oni čak mogu biti i nesvesni toga. Ipak, sve što čuju slaže se u trezorima pamćenja i biće aktivirano odgovarajućim stimulansima kad za to dođe vreme.“
A Dejvid Bouvi je, u trenucima iskrenosti, znao u kom će pravcu i s kakvim ciljem sveto biti aktivirano: „Svi mi, kao i naši slavni prethodnici, govorili smo da koristimo rokenrol prvenstveno u cilju kritike i, samim tim, menjanja uslova u kojima smo prinuđeni da živimo. Želeli smo da izmenimo svet pomoću rokenrola. Nažalost, ispostavilo se da smo zajedno s publikom išli u krug, po kanalima koje su nam unapred pripremili, dobro ih podmazavši. Danas je izvesno da je rokenrol mrtav, bar u razmerama njegovog izvornog određenja. Šta će smeniti rokenrol? Diktatura! Pojaviće se politička figura, u ne tako dalekoj budućnosti, koja će u ovom delu sveta apsorbovati i kanalisati energije rokenrol publike.“
Da, na kraju istorije, kad se tama zgusne, hrišćanstvo vidi globalnu vlast antihrista, mesije u zlu ujedinjenog čovečanstva. Ali, pre no što se to desi, sve treba da bude „anti“: antidržava, antireligija, antikultura, antiumetnost, antiljudi. I naravno – antimuzika.
Zar čitav XX vek nije bio priprema za tu diktaturu?
Zar „humanisti“ već čitavo stoleće ne koriste mašinske izraze za čoveka (setimo se: memorija, senzibilnost, impuls, pražnjenje, mehanizmi, strukture, šok)?
Zar mediji ne deluju uraganski silovito na svest ljudi, bez obzira na sadržaj svojih poruka? Hipnotička vezanost za ekran, čak i kad postoji kritički odnos prema viđenom, dovodi do trijumfa mehaničkog nad organskim. Pošto mediji kao produžeci čula služe za to da čoveka izvuku iz njegove unutrašnjosti ka spoljašnjem, sadržaj čovekov više nije u njemu, nego u planetarnoj mreži komunikacije. Zbog toga je Norbert Viner rekao: „Kad su ljudske ličnosti organizovane u sisteme koji ih koriste ne po njihovoj punoj sposobnosti odgovornih ljudskih bića, nego kao zupčanike, poluge i veze, nema velikog značaja to što je njihova materija – krv i meso. Ono što se koristi kao elemenat u jednoj mašini, jeste deo mašine“.
I rok je deo mašine, a ne „Rage Against The Machine“ .Kao što su „Stounsi“ pohlepni starci koji jure novac, a ne nekakvi mladi buntovnici iz predgrađa. Prava pobuna je pobuna protiv laži doba u kome živimo, a zarad zajednice sa Hristom, Koji je Istina. I na tu pobunu i danas Crkva od Istoka zove svakoga čoveka, a pre svega mladog. I ova knjiga je o tome, a ne o muzici i zabavi, skrivenoj iza fraze “ It’ s only rock’n’roll“.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *