NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » PUT ZA NIGDINU

PUT ZA NIGDINU

 

Put za Nigdinu
 

 
ROCK `N`ROLL&DEATH
Smrt od rokenrola
„Živi brzo, umri mlad, budi lep leš“
Džems Din
Očito je da je ovaj credo slavnog „buntovnika bez razloga“(Džemsa Dina) našao svoje vaploćenje u biografijama mnogih slavnih zvezda roka. Živelo se brzo i umiralo se u mladosti. I to se dešavalo najiskrenijima, onima koji su verovali da ne smeju da jedno sviraju i pevaju a drugačije da žive. Život bez droge, a na frekvencijama rok ubrzanja, skoro da i nije moguć: i zato su granice stalno prestupane, i zato se uvek htelo još, još i još… A onda je duh nihilizma, duh pobune protiv Svetlosti, dolazio po svoje… Sledi, uglavnom abecednim redom, spisak žrtava rok brzine (abecedni red podrazumeva nazive bendova u kojima su žrtve svirale).
Grupa „Badifinger“, veoma bliska bivšim „Bitlsima“, Makartniju Lenonu, Staru i Harisonu, krenula je stazama popularnosti početkom sedamdesetih godina XX veka. Posle susreta sa biznismenom Stenom Polejem, koji je obećao da će voditi njihove poslove, ali je brinuo samo o sopstvenoj zaradi, došlo je do finansijskih problema, koji su uz lične nevolje, lidera „Badfingera“ do veli do samoubistva – prvi se ubio Pet Ham, u 28-oj godini, 23. aprila 1975., a zatim, posle pokušaja da obnovi karijeru 18. novembra 1983. i Tom Evans.
„Bitlsi“ su najslavnijeg člana izgubili 8. decembra 1980., kada su se Džon Lenon i Joko Ono spremali da snime album „Starting over“ . Ubio ga je ludi obožavalac Mark Čepmen, koji je nekoliko sati pre toga slavnom četrdesetogodišnjaku uzeo autogram.
Majkl Blumfild, član grupe „Butterfield Blues Band“, koji je svojevremeno svirao i sa Dilanom, umro je od prevelike doze narkotika 15. februara 1981. Pol Baterfild, negdašnji lider sastava „Butterfield Blues Band“ , kasnije osnivač grupe „Better Days“ , umro je 4. maja 1987. od prevelike količine droge i alkohola. Imao je 44 godine.
Dvadesetpetogodišnji Tomi Bojlin (Bolin), nekad popularan s bendom „Zephyr“, umro je, u dvadeset petoj godini života, od prevelike količine droge 4. decembra 1976.
Džon Bonem, bubnjar „Cepelina“ ugušio se u sopstvenom povraćanju 25. septembra 1980., posle noći teškog pijančenja. Smrt gaje zatekla u kući Džimija Pejdža.
Alan Vilson iz benda „Canned Heat“ , vrhunski bluzer, ubio se 2. septembra 1970. godine. Imao je dvadeset sedam godina. Bend je nastavio da svira, a onda je Bob Hajt, drugi lider, 6. aprila 1981., umro od srčanog napada izazvanog upotrebom droge. Imao je trideset šest godina.
Kurt Kobejn, obožavani pevač grupe „Nirvana“, izgledao je kao neko ko je uspeo da se iščupa iz kandži heroina: oženio se rokerkom Kortni Lav i dobio ćerkicu. Posle nekoliko pokušaja samoubistva, pucao je sebi u glavu Širom sveta, došlo je do samoubilačke epidemije – mladi obožavaoci „Nirvane“ oduzimali su sebi život, ugledajući se na dvadeset sedmogodišnjeg Kobejna.
Brajan Koul, basista benda „Association“, umro je od prevelike doze heroina 2. avgusta 1973. godine.
Lauel Džordž, koji je svojevremeno svirao sa Frenkom Zapom, a kasnije osnovao svoj bend „Little Feat“ , umro je 29. juna 1979. u Arlingtonu, Virdžinija, od srčanog napada prouzrokovanog prevelikom količinom droge.
Ron „Pigpen“ Mekkernan, tekstopisac i pevač grupe „Grateful Dead“, umro je u 27. godini života od ciroze jetre, prouzrokovane alkoholizmom. Bio je 8. mart 1973.
Godine 1990., 26. jula, umro je Brent Midland, takođe iz grupe „Grateful Dead“ , od predoziranja. Negda član slavne supergrupe „Blind Faith“ (Erik Klepton, Stivi Vinvud, Džindžer Bejker) Rik Gros umro je od posledica dugotrajne upotrebe droge 17. marta 1990.
Slavni Tim Hardin, tekstopisac hitova „If I Were a Carpenter“, „Reason to Believe“ i „Misty Rosses“ , umro je od heroinskog overdoziranja 29. decembra 1980., uoči svog trideset devetog rođendana.
123
Crnipevač DoniHatavej skočioje 13. januara 1979. sa petnaestog sprata jedne zgrade.
Džimi Hendriks, slavni naslednik Roberta Džonsona, ugušio se nakon pijanke, u sopstvenom povraćanju 17. septembra 1970.
Brajan Džouns, iz „Stounsa“, nađen je na ivici svog bazena mrtav 3. jula 1969. godine. Ne zna se da li je umro od napada astme ili od mešavine pilula i alkohola.
Dženis Džoplin je umrla od prevelike doze heroina 3. oktobra 1970. Imala je dvadesetsedam godina.
Gitarista grupe „Čikago“, Teri Kat, posle pijančenja na nekoj žurci, igrao se punim revolverom i pucao sebi u glavu. Bio je 23. januar 1978.
Pol Kosov, iz grupe „Free“, a zatim „Back Street Crawler“ , umro je 19. marta 1976. u avionu od srčanog napada izazvanog upotrebom droge.
Klavijaturista i pevač grupe „The Band“ , Ričard Mandel, obesio se 4. marta 1986.
Robi Mekintoš iz „Average White Band“ , umro je 23. septembra 1974. od droge, u dvadeset četvrtoj godini života.
Fredi Merkjuri, slavni pevač grupe „Queen“, umro je, u četrdeset petoj godini života od SIDE. Bio je homoseksualac. Datum smrti: 23. novembar 1991.
Kit Mun, bubnjar slavne grupe „The Who“ , umro je 6. septembra 1978. od preterane doze „Heneneverin“ pilula za odvikavanje od alkohola. Imao je trideset jednu godinu.
Bili Marsija iz grupe „New York Dolls“ overdozirao je 6. novembra 1972. godine, u dvadeset prvoj godini života.
Pevač i tekstopisac Fil Oks obesio se u sestrinoj kući u Kvinsu 9. aprila 1976. godine.
Pop pevač grupe „Juniors“, Dani Rap, ubio se 8. aprila 1983.
Pevač grupe „AC/DC“, Bon Skot, umro je od prevelike doze alkohola u svom autu 19. februara 1980. godine u Londonu. Imao je trideset tri godine.
Del Šanon, popularan u ranim rok danima, ubio se nožem 8. februara 1990. Spremao se da se posle smrti slavnog Roja Orbisona vrati na scenu.
Geri Tain iz „Uriah Heep“ , basista, umro od droge 19. marta 1976. godine.
Sid Višiz, slavni pevač benda „Sex Pistols“, nađen je mrtav i nag u svom stanu u Grinvič Vilidžu 2. februara 1979. Prevelika doza heroina.
Deni Viten, jedan od osnivača benda „The Rockets“, umro je 18. novembra 1979. Overdozirao.
Denis Vilson iz „Bič Bojsa“ utopio se 28. decembra 1983. godine. Bio je pijan.
Poznate su i tragične smrti Džima Morisona, šefa grupe „The Doors“, i pesnika-pevača Jana Kertisa iz benda „Joy Division“ , koji se obesio.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *