NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » PUT ZA NIGDINU

PUT ZA NIGDINU

 

Put za Nigdinu
 

 
LUJZA ČIKONE, ANTIMADONA
Nju Ejdž pevačice krajem milenijuma
Nju Ejdž je sinkretistički okultni pokret vrlo širokih razmera, čiji je cilj stvaranje jedinstvene svetske religije (mešavine monoteizma, poloteizma i magije) i jedinstvene svetske države. Nju Ejdž verovanja, od astrologije, preko reinkarnacije, do „alternativne medicine“, već decenijama su „cool“ na Zapadu.
Kraj XX veka i ulazak u treći milenijum probudio je „duhovnost“ kod mnogih pevačica. Alanis Moriset je snimila, sredinom devedesetih, spot za svoju pesmu „Hvala ti“, koji se dugo vrteo na MTV-ju i u kome je pevala, naga u urbanom pejzažu: „Hvala ti Indijo | hvala ti užase | hvala ti razočarenje | hvala ti ništavilo hvala ti jasnoćo | hvala ti, hvala ti tišino.“ Valjda je htela da kaže da je dostigla nirvanu.
Američka folk-pop zvezda Džuel (jewel-dragulj) bila je pozvana da otpeva svoj hit „Hands“ kod pape Ivana Pavla II, za večernju papsku misu o rimokatoličkom Božiću 1998. Praćena stalnim orkestrom i četrdesetočlanim horom, zapevala je s puno optimizma: „Kad bih mogla reći samo jedno, rekla bih da smo svi mi OK… Mi smo Božje oči Božje ruke | Božji um.“ Ovaj panteizam za mase pozdravio je i papa ali i milioni vernika širom sveta.
Ali, zar ovo nije deja vu ? Zar nisu „Bitlsi“ imali Maharišija za gurua, a Bob Dilan od hrišćanstva prelazio (sedamdesetih godina XX veka) na ortodoksni judaizam?
Godine 1995, Džoan Ozborn je snimila pesmu „One of Us“ , u kojoj o Bogu govori kao“ jednom od nas“ (da, na prvi pogled, reč je o Hristu), ali se u spotu za pesmu pojavljuje Krišna.
Već pomenuta Alanis Moriset, rodom iz Kanade, devedesetih je snimila albume „Jagged Litlle Pill“ i „Supposed Former Infatuation Junkie“ koji su se prodali u velikim tiražima, i na kojima se potrudila da dalekoistočnu mistiku spoji sa dubinskom psihologijom. Bog je u čoveku i čovek nema razloga da plaća guruu dolazeći iz Švajcarske i Amerike, da bi se prosvetlio (pesma „Baba“).
Elison Lentini, kritičar Nju Ejdža, zaključuje da je pop politeizam tipičan plod razvoja individualističkog kvazispiritualizma zapadnog društva: „Postmoderni odgovor na versku dogmu je okretanje obožavanju ‘boga u sebi’ koji je, u stvari, privatno spiritualno iskustvo.“ U tom smislu nije slučajno da je Alanis Moriset zaigrala u bogohulnom filmu „Dogma“ koji se izrugivao hrišćanstvu svim dostupnim holivudskim sredstvima.
Već pomenuta Džuel Kilčer, ćerka bivšeg mormona, u detinjstvu inicirana u indijansku duhovnost, sledbenica Nju Ejdža, aktivno je učestvovala u političkoj propagandi Bila Klintona, na njegov lični zahtev. Pojavljivala se na konvencijama demokrata, pevala američku himnu na Super Bowl-u 1998, bila u šou-programu Opre Vinfri, učestvovala u svečanoj dekoraciji božićne jelke u Rokfelerovom centru. Naravno, pridružila se i medijskom magnatu Tedu Tarneru i njegovoj ženi, Džejn Fondi, u propagiranju Pokreta za nulti priraštaj (kontracepcija + abortusi = srećna planeta). Njene poruke su bile prava Nju Ejdž ideologija: „Budi razlika koja se razlikuje: ti si razlika“ i: „Voljeni smo zato što poimamo“, a za svoj, veoma prodavani, album „Spirit“, citat je uzela iz Plotina: „Nismo odvojeni od duha, a u njemu smo.“ Čovek je božanstven po prirodi, i to treba da otkrije. Ona citira američkog mislioca Džejmsa Alena, koji je verovao da „kada se ljudski duh uspinje i komanduje, bogovi su spremni da se pokoravaju“. U pesmi „Innocence Maintained“ poruka je jasna: „Mi smo oni kojima se mi sami molimo“(„We are that towhich we pray.“ ) Džuel je objavljivala i poeziju.
Na tom talasu se našla i Lujza Čikone, koja je, od uličarke, rešila da postane kabalistička „svetica“.
Ona, koja je godinama bila kulturološki provokator, pomerajući granice dozvoljenog, pre svega u seksualnoj oblasti javnih nastupa, posle niza filmskih uloga (Evita, A League of Their Own , Desperately Seeking Susan, itd.) i posle postajanja najuspešnijom i najbogatijom ženskom top-zvezdom svih vremena, 1998. godine dobila je mogućnost da se pozabavi „duhovnošću“ preko svog dens albuma „Ray of Light“. Na albumu su se prepleli mnogi uticaji: od joge i orijentalne mistike do kabale. Na omotnici albuma, uputila je zahvalnost rabinu Ejtanu Jordeniju jednom od učitelja losanđeleskog Kabala centra, veoma moćne i bogate jevrejske organizacije iz Južne Kalifornije.
Kabala centar postao je poznat po širenju Nju Ejdž verzije judaizma, učeći bogate goste numerologiji, astrologiji, reinkarnaciji, prosvetljenju putem sozercanja kabalističke knjige „Zohar“, itd. Centar je sebi privukao mnoge Holivuđane; a Lujza Čikone se sa rabinom Jordenijem savetovala i o najpovoljnijem času za rađanje ćerkice. Tako je antimadona prešla u judaizam. Doduše, ozbiljni rabini su se hvatali za glavu zbog Jordenijeve verzije holivudskog Nju Ejdž judaizma. Ali, moda je moda. A Čikoneova je uvek bila moderna, zar ne?
Na albumu se, u pesmama tipa „Sky Fits Heaven“ , veliča novodopsko „sleđenje sopstvenog srca“ („I thik I’ll follow my heart | It’s very good place to start“ ). Našla je sreću u svom malom narcisoidnom svetu, čija se malograđanska mistika svodi na samo obogotvorenje i čekanje „ujedinjene planete“: „She’s got herself a litlle piece of heaven Waiting for the time when earth shall be a sone .“
Milionski tiraži albuma značili su da se Lujza, čarobnim štapićem medija, iz materijalističke cure u materijalističkom svetu pretvorila u spiritualističku curu u materijalističkom svetu.
Te iste 1998., Lujza Čikone je učestvovala, skupa sa Demi Mur, Martinom Šinom i Goldi Hon, u snimanju diska „Dar ljubavi“ po stihovima persijskog pesnika mističara iz 12. veka, Dželaludina Rumija. Iza „projekta“ je stajao Nju Ejdž guru bivša desna ruka šefa TM Maharišija, Dipak Čopra.
Spot Čikoneove iz te 1998., za koji je dobila MTV nagradu prikazivao ju je na sceni okruženu igračima u hindu odeći. Iza nje su bile ogromne projekcije Krišne, Sarasvati i malog Ganeše, a ona je pevala sanskrtsku šloku, da bi zatim počela da pleše uz svoj dens-elektronski hit „Ray of Light“ . Na čelu je nosila induski znak čistote, simulirajući, u spotu, seksualni akt s jednim od igrača.
Rabini tradicionalnog judaizma bunili su se protiv profanacije svoje religije, koju je Čikonova upakovala u svoj imidž kabalistkinje. Sada se dotična predstavlja kao dobra majka i, naravno, vredna poslovna žena… Još jedna maska na licu koje održava plastična hirurgija.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *