NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » PUT ZA NIGDINU

PUT ZA NIGDINU

 

Put za Nigdinu
 

 
Bivisobathedizacija stanovništva
Erik Holmberg je, u okviru svojih izučavanja subkulture roka, sredinom devedesetih napravio film i o MTV-u najpopularnijoj svetskoj televiziji. Krenuo je od nekoliko slučajeva požara izazvanih crtanim filmom „Bivis i Bathed“ u kome su ova dva anti junaka neprestano ponavljala „Vatra je cool“. Jedan se zbio u blizini Dejtona u Ohaju: petogodišnji dečak ga je izazvao, a izgorela je njegova dvogodišnja sestrica, Džesika Metjus; u Zapadnom Ohaju su tri devojčice, oduševljene Bivisom i Bathedom sa sprejom u ruci, takođe izazvale požar, a tri slična požara ugašena su u Teksasu U ime MTV-a, Kerol Robinson je izjavila da je njihov cilj uvek bio odgovorno pravljenje programa. Posle preispitivanja, doneta je odluka da se iz crtanog filma izbrišu svi dijalozi u kojima se pominje reč „vatra“. Sve druge gadosti su ostale na svom mestu.
Od početka emitovanja 1981. godine MTV je prerastao iz kurioziteta u jedan od najmoćnijih medija sveta. Sredinom devedesetih godina 20. veka gledalo ga je 57 miliona domova.
Bob Pitmen, jedan od tvoraca MTV-a i prvi predsednik Upravnog odbora, jasno je rekao: „Jedino oni koji mogu da rastu s televizijom, u stanju su da shvate novi način njenog korišćenja. Oni će prihvatiti gotovo sve što im se poruči preko tog ekrana. Najjači poziv koji im možete uputiti je emocionalni. Ako možete da pokrenete njihove emocije i učinite da zaborave logiku, vaši su.“ MTV može da bilo kog pevača (uz reklamu od 30 do 100 hiljada dolara) pretvori u zvezdu. Tu je i tržište odeće jer deca oponašaju odevanje zvezda. Zato je već pomenuti Bob Pitmen otvoreno izjavio: „Mi u MTV-u ne jurimo četrnaestogodišnjake. Mi ih posedujemo.“
Seks se najbolje prodaje – preko 50% spotova ima u sebi seksualne aluzije. I, naravno, MTV vrši promenu seksualne paradigme. Lujza Čikone, u svom intervjuu datom homoseksualnom časopisu „Advokat“, otkriva šta je cilj njene propagande „alternativnog seks-stila“ među tinejdžerima: „Oni to prihvataju na mnogo različitih nivoa. Neki će biti zgađeni time, ali će možda biti i nesvesno uzbuđeni. Ako sve to neprestano gledaju, konačno im sve to i neće biti tako strano.“
Jedna od bitnih MTV emisija, koja nudi iluziju realnosti, je „Stvarni svet“. Ona govori o životu mladih; ali, i njena metodologija je propaganda određenih, „manjinskih“, „životnih stilova“, naročito homoseksualizma.
U „Stvarnom životu“ homoseksualci su uvek „dobri“, „nežni“, „puni razumevanja“ i „tolerancije“.
Naravno, i MTV pokreće kampanje borbe protiv nasilja („Manje metaka-više mozga“ „Jakima ne treba oružje.“). U isti mah, pevači poput Tupaka Šakura (optuženog za napade, pucanje na policiju, sodomiju i seksualno zlostavljanje) slobodno su pravili svoje MTV-spotove i pevali svoje „herojske slogane“.
Pošto je MTV glavni propagator seksa kao „zdravog načina života“, onda se celokupna zaštita od polnih bolesti svodi na primenu kondoma.
Boreći se protiv „seksualnog zlostavljanja“, MTV u dokumentarcu koji se bavi savremenim oblicima seksualnosti pokazuje: devojku koja želi da spava sa članovima svog omiljenog benda, mladića opsednutog pornografijom, striptizetu, starije ljubavnike, koji varaju svoje bračne drugove, itd. U emisiji o sedam smrtnih grehova, narator počinje pričom: „Sedam smrtnih greha nisu zla dela, nego univerzalni ljudski porivi koji mogu biti problematični, ali i krajnje prijatni.“ Oni koji misle drugačije, predstavljeni su kao zaostale budale.
Uticaj već pomenutih Bivisa i Batheda na prodaju albuma je ogroman. Recimo, album grupe „Beli zombi“, pod naslovom „Seksorcista: Đavolja muzika“ bio je na dnu top lista, dok ga pozitivan komentar ove dvojice nije doveo na sam vrh top-liste. Bivis i Bathed izlažu poruzi manje napadne spotove, i zahteva se njihovo proterivanje iz zemlje „cool stvari“, ali se pozdravljaju pesme tipa „Ciklo kurve iz svemira“ ili „Vanzemaljski seks“.
U crtaću se veliča pivopijstvo, slavi erekcija, prevare s kreditnim karticama, seksualno nasilje; ismevaju se roditelji, rad i odgovornost. Korišćenje ružnih reči i vulgarnosti sastavni su deo ove ideologije…
Holmberg zaključuje: „Ovo JESTE Amerika. MTV ima pravo da emituje materijal koji smo upravo gledali. Ali, to neznači da Vi i Vaša porodica treba da budete žrtve. Ništa ne mora ući u Vaš dom bez Vaše dozvole.“
Naravno.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *