NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » PUT ZA NIGDINU

PUT ZA NIGDINU

 

Put za Nigdinu
 

 
Ničeovo antihrišćanstvo
Dionisov sledbenik, Niče, bio je vatreni bogomrzac. On je sve pojmove vezane za večnost (Bog, duša vrlina, greh, onaj svet, istina, večni život) nazivao „lažju poteklom od nagona bolesnih i vrlo poročnih priroda“. Za njega je čitavo Hrišćanstvo bilo „bajka o čudotvorcima i spasiteljima“. Sveštenik je „parazit najopasnijih svojstava, pravi otrovni pauk života“. Zato je uzvikivao: „Napred, vi, bogohulnici, amoralni tipovi, lica s pravom slobodnog kretanja i obitavanja po svuda, cirkuzanti, Jevreji, kockari-sve diskreditovane klase ljudi“.
Niče je tvrdio da je cinizam najviše stanje do koga se na zemlji može doći“. Prizivao je čoveka divljaka, zver. Tražio je „surovost“ i „direktno zverstvo“; tvrdio da nema ničega velikog bez velikog zločina. Govorio je o nasladi koju čovek dobija uništavajući.
Takođe, Niče je, govoreći za sebe da nije čovek, nego dinamit, znao da će se njegovo ime jednog dana vezivati za čudovišni potres kakvog nikad nije bilo u istoriji, a od borbe s „milenijumskom lažju“ (Hrišćanstvom) nastaće „takvi potresi, takvi grčevi zemljotresa, takvo pomeranje brda i dolina, kakve i ne slutimo“.
Od Ničea i Ivana Karamazova Džim Morison je učio da traži da „precrtaju njegovo ime sa spiska za vaskrsenje“. Od Ničea se učio da bude učenik Dionisa.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *