PUT U ŽIVOT

 

PUT U ŽIVOT
 

 
DECA SVETOG SAVE[1]
 
Deco Svetog Save i svetih mučenika i svetog sveštenomučenika Petra i ostalih koji živote dadoše i u ovom ratu, a i pre toga za slobodu, za pravdu, za istinu Božiju preci su naši znali kroz vekove i u borbama za slobodu i u ropstvu da veru svoju čuvaju i sačuvaju, i da ona čuva njih i da zajedno pred njima izađe pred lice Božije. Nikada ne zaboraviti da smo mi narod Božiji. Ovde počinjem svoj život na zemlji, ali ga ovde ne završavamo. Život večni nastavljamo u Carstvu Božijem.
Ne bojati se nikoga sem Boga, i ničega se toliko ne čuvati nego greha. Sasvim je druga stvar postradati u ime Božije, za pravdu, za istinu Njegovu, a sasvim je druga stvar umreti, čak i živeti kao nečovek i umreti kao nečovek. Tu veru, braćo i sestre, da imamo i da sa njom živimo i umiremo. Ostaćemo živi pred živim Bogom, i duše naše da budu onde gde su duše naših predaka. Uvek voditi računa kad pred njih izađemo, – a to svakog čeka – da se ne postidimo ni pred njima, niti da se oni ni sada ni tada ne postide od nas i našeg vladanja. Boriti se za pravdu i istinu kao junaci i kao oni, ali uvek kao ljudi, a kao neljudi, ne daj Bože, ni da živimo, a kamoli mremo.
Neka vam pomognu Gospod i Sveti Sava i sveti mučenici iz roda našeg i sveti Petar Sarajevski, koga znam kao svetoga čoveka, jer sam bio kao bogoslov u Sarajevu za njegovo vreme od 1930. do 1936. godine, i koliko puta sam služio njemu kao čtec čitajući Apostol i druge pesme.
Gospode milostivi, budi milostiv i nama koji sada predstavljamo narod srpski i Veru Pravoslavnu, da budemo i ostanemo dostojni svojih svetih predaka. Gospode pomozi da ovi mladi prožive život u miru, blagoslovu Tvome, da ih ne snađe ono što je nas snalazilo i snalazi. Amin.
 
2. maj 1999.
 
*
 


 
NAPOMENE:

  1. U spomen sobi stradalih Srba u Vojnovićima (srpska Ilidža).

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.