PUT U ŽIVOT

 

PUT U ŽIVOT
 

 
ZA IZNALAŽENJE PRAVEDNOG II TRAJNOG REŠENJA[1]
 
Vaša Ekselencijo,
Saznavši ovih dana da je u cilju prevazilaženja krize na Kosovu i Metohiji – južnoj pokrajini Srbije, planiran sastanak predstavnika SRJ i srpske vlade i predstavnika kosovskih Albanaca u Rambujeu od 6. februara, a uz zajedničko predsedavanje Vaše Ekselencije i gospodina Robina Kuka, Srpska pravoslavna crkva izražava spremnost da doprinese iznalaženju trajnog i pravednog rešenja za sve koji vekovima žive na tim prostorima.
Srpska pravoslavna Crkva je životno zainteresovana da kroz svoje predstavnike: mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa raško-prizrenskog Artemija i njihovih pratilaca (jeromonaha Save iz manastira Visokih Dečana, Momčila Trajkovića i Dušana Batakovića) bude prisutna na tom skupu u Rambujeu jer se na Kosovu i Metohiji nalazi preko 1300 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve, od kojih su širom sveta poznati: Pećka patrijaršija (vekovno sedište Srpske pravoslavne crkve), manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Sveti arhangeli kod Prizrena i mnogi drugi. Na Kosovu i Metohiji preko hiljadu godina žive pravoslavni Srbi, članovi i vernici Srpske pravoslavne crkve koji žele i ubuduće tu da žive.
Radi vernog i adekvatnog predstavljanja tih životnih interesa Srpske pravoslavne crkve kada se rešava pitanje Kosova i Metohije, molimo i zahtevamo da se omogući našoj delegaciji prisustvo na konferenciji u Rambujeu u svojstvu koji Vi smatrate mogućim (makar kao posmatrači) sa pravom da iznesu svoja gledišta po spornim pitanjima.
Smatramo da će posebno Francuska imati razumevanja za zaštitu prava srpskog naroda s obzirom na tradicionalno prijateljstvo i francusko poznavanje složenih odnosa na Balkanu. U nadi da ćete Vi, koji se borite za poštovanje ljudskih prava širom sveta, omogućiti i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi pravo da se čuje njen glas kada se radi o njenim vitalnim interesima.
Iskreno Vas pozdravlja
 
Patrijarh srpski Pavle
 
Februar 1999.
 


 
NAPOMENE:

  1. Pismo Iberu Vedrinu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.