PUT U ŽIVOT

 

PUT U ŽIVOT
 

 
DOBRODOŠLICA SINAJSKOM ARHIEPISKOPU DAMJANU[1]
 
Vaše Visokopreosveštenstvo,
 
Sa osobitom radošću primili smo vest da ćete posetiti našu Crkvu i naš blagoverni narod blagosloviti blagoslovom Svete Gore Sinaja i manastira Svete Katarine.
Sa bratskom ljubavlju danas dočekasmo da vas i Vašu pratnju pozdravimo u ovom hramu, koji naši preci podigoše u slavu jedinoga Boga u Trojici i svetog Arhangela Mihaila i ostalih nebeskih sila bestelesnih, a na duhovnu korist i nas dalekih potomaka njihovih.
Vaš dolazak pobuđuje u nama najplemenitija duhovna podsećanja na događaje iz Starog Zaveta. Na svetog proroka Mojsija i njegovo viđenje kupine na Horivu, koja je gorela a nije sagorevala, što je praslika Svete Bogorodice, Koja je rodila Boga u telu i nije sagorela. A takođe na goru Sinaj na kojoj je prorok primio dve kamene ploče sa deset Božijih Zapovesti!
A šta znači za sve nas hrišćane Sinajski kodeks u kome se nalaze sve knjige Novog Zaveta iz duboke starine IV veka!
Pa šta znači sveti Jovan Lestvičnik i njegova Lestvica za duhovno uzdizanje pravoslavnih vernika kroz vekove!
Šta znače sveti arhiepiskopi, sveti monasi i mučenici sinajski, koji postradaše za veru u Isusa Hrista i sveto ime hrišćansko!
Molim Vas, Vaše Visokopreosveštenstvo, za Vaš sveti blagoslov svemu narodu našem mnogostradalnom, a Vas pozdravljam bratskim pozdravom:
Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje!
 
25. maj 1998.
 


 
NAPOMENE:

  1. U Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.