PUT U ŽIVOT

 

PUT U ŽIVOT
 

 
UZOR ŽIVOTA[1]
 
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha.
Učinismo pomen, braćo i sestre, na stogodišnjicu upokojenja velikog jerarha naše Crkve mitropolita Mihajla. I u njegovo vreme bilo je teškoća, ali je on veličinom svoga duha i kao mitropolit i kao predavač u Bogosloviji, i kao pisac, i kao čovek ljubavi prema svome narodu i prema svome Gospodu bio sposoban, sve da podnese. Devet godina bio je udaljen sa prestola arhiepiskopa i mitropolita zbog političkih nevolja i teškoća, ali je on to podneo kako dolikuje pravoslavnom mitropolitu, nasledniku svetih apostola; mirno se povukao u Rusiju. I kad je vraćen na mitropolijski presto bio je kadar da svima oprosti i da sedam godina poživi i završi život svoj kao mitropolit srpski. Sahranjen je ovde u ovom hramu, u Sabornoj crkvi našeg grada.
Uveče, istog dana, na Bogoslovskom fakultetu održana je Duhovna akademija u čast velikog oca i arhijereja mitropolita Mihajla. Uvodnu besedu na Akademiji održao je Njegova Svetost patrijarh srpski Pavle rekavši:
Po rečima svetog apostola Pavla sećajmo se svojih starešina koji su nam propovedali reč Božju. Sećajući se kraja njihovog života ugledajmo se na veru njihovu (Jevr. 13, 7). I večeras, na stogodišnjicu smrti mitropolita Mihajla imamo zaista koga da se sećamo, pogotovo njegovog života, rada u Crkvi Božjoj kao nastavnika u Bogosloviji, a posebno kao episkopa i mitropolita u jedno teško vreme. Bio je zaista uzor života i hrišćanskog, svešteničkog i monaškog, i dabome kao starešine, episkopskog.
Kad je po završetku bogoslovije u Beogradu bio poslan u Kijev na Duhovnu akademiju, on je u svoj dnevnik zapisao: ‘Ne zaboravljaj nikada zašto si ostavio svoje otačastvo i zašto si došao ovde. Znaj da nisi došao da ovamo uživaš, nego da se danju i noću trudiš da što više pribaviš znanja i nauke što je tvojoj domovini od potrebe. Pazi, dakle, i znaj da je u Srbiji oganj koji treba da zagreva prosvetom sve srpske krajeve. Staraj se da vremenom m ti možeš što privrediti svome dragom i ljubljenom narodu“. Mmtropolit je isto onako govorio kao što je i sveti Arsenije Veliki, vaspitač sinova cara Teodosija Velikoga, koji kad je napustio Carigrad svoj položaj i bogatstvo otišao u manastir pa kad su nastale teškoće sam je sebi govorio: „Arsenije zašto si ovde. Ako si mislio da je život lak, što si ostavljao Carigrad i bogatstvo?“
 
28. februar 1998.
 
 


 
 
NAPOMENE:

  1. Na stogodišnjicu upokojenja mitropolita Mihajla.

 
 

 
 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *